От последните минути: Отменят машинното гласуване

Kадър: NOVA
Kадър: NOVA

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи частична отмяна на машинното гласуване. Председателят на Правната комисия Анна Александрова обяви, че в новия проект машините няма да се ползват за парламентарни и местни избори.

Технологията все пак ще се прилага при провеждането на президентски и европейски избори.
Предложението на ГЕРБ вече е подписано от “Обединени патриоти” и от “Воля”, информира webcafe.

“Законодателната инициатива е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване. Корпусът (на Изборния кодекс, б.р.) не го пипаме, пипаме преходни и заключителни разпоредби, при които предлагаме машинното гласуване да не се провежда на местните избори и на парламентарните избори”, каза Александрова.

По думите й – ако машинното гласуване остане в Изборния кодекс в настоящия си вид, има риск от “провал на местните избори”.

“Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общински съветници – това са пет вида избори. Ако на местните избори останат така заложените в законодателството 6000 машини, рискуваме да провалим изборите, защото сигурността на вота е изключително застрашена по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур”, каза още тя.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Мъж закла жена си пред очите на двете им деца

Ментета за 750 000 лв. иззеха при спецоперации в магазини във Варна и Златните