Родителите на починало от левкемия дете осъдиха здравното министерство за 100 000 лв.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Родителите на 5-годишно дете от Русе, починало от левкемия след отказано финансиране за лечение в чужбина, осъдиха повторно Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за общо 100 000 лева.

Решението на състав на административния съд в Пловдив отпреди дни е второ, след като през 2016 година Върховният административен съд (ВАС) отмени първото поради нередовности в исковата молба и върна делото за повторно разглеждане в Пловдив от друг състав на същия съд.

Делото, което родителите на малката Габриела Йорданова – Петър и Росица, заведоха дело срещу МЗ и НЗОК – като правоприемник на Фонда за лечение на деца, който пък частично наследи дейността на център “Фонд за трансплантации” – по Закона за отговорността на държавата и общините и по Закона за защита от дискриминация, информира dir.bg.

Габи умира на 3 септември 2012 г. в Италия след направена операция по присаждане на костен мозък. Детето все пак заминава в чужбина, но благодарение на даренията на стотици българи. Заради чиновническия отказ за финансиране обаче, момиченцето отива твърде късно и лекарите там не успяват да го спасят.

Мотивът за отказа за държавно финансиране на лечението е, че Габи има по-голяма сестра и между двете деца има пълна съвместимост, така че трансплантацията може да се направи и в България. В същото време обаче от фонда дават пари на две други болни деца за лечение в чужбина, въпреки че случаите им са аналогични.

След смъртта на детето родителите завеждат и дело за дискриминация, което печелят.

По време на второто дело в Пловдив е разпитана бабата на Габи. Тя разказва, че когато внучка й е на годинка и половина се разболява от остра лимфобластна левкемия. Подложена е на химиотерапия, но през 2011 г. получава рецидив. Бабата се грижела за по-голямата сестра на Габи, докато майката била в болница с по-малкото дете, а бащата непрекъснато карал такси, за да изкара пари. Според бабата мъките на родителите да гледат как гасне детето им и да не могат да му помогнат са били огромни.

След смъртта на Габи се разболял и баща й, който дори изпаднал в кома.

Решението на Административния съд в Пловдив обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Съдят варненски адвокат за имотна измама над половин милион

Снимка: Pixabay

Синдикати предлагат майчинството да стане 415 лв. за втората година