Синдикати предлагат майчинството да стане 415 лв. за втората година

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Майчинството за втората година да стане 415 лева, а минималното дневно обезщетение за безработица – 12 лева. Това са част от исканията на КНСБ спрямо проектобюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година.

От синдиката настояват също за увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1.2 на 1.27 процента, но само за стажа на трета категория труд. Като мерки за осигуряване на повече приходи, с които да се поемат завишените разходи, се предлага вдигане на вноската за фонд „Безработица” с половин процент, увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители и самоосигуряващите се на 610 лева, както и на всички минимални прагове с 5.3 процента, информира Дарик.

Изпълнителният секретар на синдиката Асия Гонева аргументира исканията за майчинството и обезщетението за безработица: „Предлагаме досегашното съотношение, което в годините се е сложило между това, което се плаща на майките във втората година с минималната работна заплата, да се запази и при новия размер на минималната работна заплата, тоест и там да има движение напред.

Отново поставяме въпроса за дневния размер на обезщетението за безработица, което миналата година (след пет шест години битка) беше вдигнато мъничко – от 7 до 9 лева. Но то е доста след принципа, който е заложен в закона, а той е 60% от конкретната заплата. Ако аз получавам 610 лева, поне 60% от този размер трябва да бъде обезщетението ми за безработица”.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимката е илюстративна

Родителите на починало от левкемия дете осъдиха здравното министерство за 100 000 лв.

Снимка Pixabay

Тв барът- прeнeбрeгваният интeриoрeн eлeмeнт