in

Избираме нов кмет на Варна на 27 октомври

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Държавният глава Румен Радев насрочи със свой указ изборите за общински съветници и кметове да се състоят на 27 октомври 2019 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На местата, където има балотаж, ще се гласува на 3 ноември. Указът на държавния глава е на основание чл. 98, т. 1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 4, ал. 1 от Изборния кодекс. Предишните местни избори бяха на 25 октомври 2015 г. Само преди ден стана ядсно, че на местния вот няма да бъде прилагано машинно гласуване.

ПГ на ГЕРБ предлага машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова по време на пресконференция във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс. Промените ще бъдат осъществени в преходните разпоредби на Изборния кодекс – на първо време конкретно за местния вот наесен.

„Ако машинното гласуване остане, рискуваме да провалим местните избори. Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори“, уточни Анна Александрова.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/