in

Съдят варненски адвокат за имотна измама над половин милион

Повдигнато спрямо него обвинение е за извършена в периода от 2 юни 2015 г. до 16 февруари 2017 г. измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. В резултат на деянието са пострадали 12 души, сред тях съпрузи и роднини, като причинената им имотна вреда е в общ размер на 505 623 лева.

Според внесения в съда обвинителен акт, деянието е осъществявано в условия на продължавано престъпление. Подсъдимият, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у потърпевшите, че като адвокат, в качеството си на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти по изпълнителни дела, съобщават от пресслужбата на ВРС.

Той вземал пари от потърпевшите съгласно договори за осигуряване на правна защита и съдействие при подготовката, подаването на документи или наддавателни предложения за покупка на недвижими имоти във Варна, като поддържал у тях неверни представи, че ще извърши в пълен обем действията, за които са го упълномощили. По този начин, възползвайки се от доверието и авторитета на адвокатската професия, с девет отделни измамливи деяния през горепосочения период, подсъдимият заблудил и нанесъл парични щети на общо 12 души.

Към момента 38-годишният юрист е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева, както и с наложена прокурорска забрана да напуска страната.

Пред Районен съд – Варна, на проведено през месец юни разпоредително заседание по делото, са предявени за съвместно разглеждане в наказателния процес общо шест граждански искове от пострадали за причинените им имуществени вреди. От страна на подсъдимия е направено искане делото да се разглежда в процедура на съкратено съдебно следствие, с призоваване и разпит само на част от свидетелите. В тази хипотеза, при постановяване на присъдата, може непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи за разпит на свидетели и експертни заключения от досъдебното производство.

Предварителното изслушване по наказателното дело за измама е насрочено за 11 юли т.год., от 10 часа. Делото се разглежда от I-ви съдебен състав на Варненския районен съд.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/