Гигантска риба „помоли” гмуркач за помощ (ВИДЕО)

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Гигантска манта помоли гмуркач за помощ край Австралия, за да махне риболовните куки, забили се в очите ѝ, съобщи в. “Индипендънт”, цитиран от БТА.

Триметровата манта се доближила до инструктора по гмуркане Джейк Уилтън край рифа Нингалу и се завъртяла над него, за да му покаже, че има нещо в дясното й око. След това останала на място, докато той махнал остриетата. За благодарност мантата отплувала зрелищно.

Мантата е позната на местните хора. Те я наричат Фрекълс (Луничка).

Британският морски биолог Монти Холс е наблюдавал случващото се от кораба. “Тази манта разбираше абсолютно какво се случва. Джейк се гмурна няколко пъти, а тя стоеше неподвижно”, разказа той. Спасителната операция е заснета на видео.

Джейк Уилтън разказа, че често води гмуркачи в района и рибата сякаш го е разпознала и му е имала доверие, че ще й помогне: “Тя се приближаваше и приближаваше, след което се обърна, за да ми покаже окото. Знаех, че ако не извадя куките, тя ще има големи проблеми. Затова се гмурнах няколко пъти, за да видя как ще реагира, когато я доближавам”.

Когато мантата останала спокойна, той се доближил и махнал куките. Рибата стояла съвсем неподвижно. “Доста невероятно е, ако наистина е било така”, казва морският биолог Дейвид Бойл от университета в Плимут: “Случвало се е животни, обикновено бозайници, да общуват с гмуркачи, но животно в беда да потърси помощ е ново наистина”.

Мантите са едни от най-интелигентните същества в океана. За разлика от скатовете те нямат външен шип и не са толкова опасни.

Ако куките не са били отстранени, окото е щяло да се инфектира, мантата да ослепее и вероятно да умре.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Мъж живее цял живот с половин мозък, разбира, когато е на 60

Снимка: Pixabay

Ядрото на Земята изтича към мантията