Мъж живее цял живот с половин мозък, разбира, когато е на 60

60-годишен баща на две деца живее цял живот с половин мозък, твърдят доктори.

Руският пенсионер изобщо не подозирал, че в лявото му полукълбо на черепа е празна кухина. Инжинерът е служил в Червената армия, завършил е успешно университет и е изградил семейство без никакви здравословни проблеми.

Медиците в Москва откриват този разтърсващ факт по време на компютърна томография на мозъка, след като пациентът е приет в болница след микроинсулт, пише “Дейли мейл”, цитиран от “24 часа”.

Изключително рядко липсващите части от мозъка причиняват тежка степен на инвалидност или ранна смърт, още в детска възраст. Но случаят с този човек, без почти никакви симптоми, е уникален, казват лекарите.

Дефектът вероятно се е образувал още по време на ембрионалното развитие на плода, коментират още специалистите. Ако технологията бе достатъчно напреднала през 50-те години, за да го забележи, сигурно щяха да посъветват майката да абортира, добавят те.
“Пациентът е приет в болница в южната част на Москва след исхемична атака. Това е нарушение на кръвообръщението в мозъка. Мъжът имаше проблеми с движението на ръката си и крака”, обяснява невроложката д-р Марина Аникина.

“Рентгенолозите правят компютърна томография на главата му и са озадачени – частта от мозъка на пенсионера, където се предполага, че исхемичната атака се е случила, изобщо не съществува. Вместо лявата част от мозъка на компютърната графика се вижда черно петно – кухина”, казва още тя.

Докторите стигат до заключението, че през целия живот на мъжа дясната част от мозъка му е изпълнявала всички функции. По принцип лявата страна на мозъка контролира дясната страна на тялото и се справя със задачи, свързани с логиката, например наука и математиката.

Руснакът заявил пред медиците: “Живял съм нормален живот, нищо не ме е притеснявало”.
Той споделил, че имал нормално детство, без никакви проблеми, свързани с неговото физическо и психическо развитие или зрение.

Успешно завършил училище и постъпил в университет, който завършил с диплома за инженер. След това служил в съветската армия, а до пенсия изкарал като специалист по професията си във фабрика.

“Очевидно при загубата на едното мозъчно полукълбо в този случай, другото се е сдобило с всичките функции”, коментира д-р Аникина.

Не е изяснено какво изпълва черната кухина в мозъка му. В подобни редки състояния детето се ражда без част от твърдата тъкан на мозъка и течност запълва мястото ѝ.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: FUNCITY+

Във Варна започва най-големият младежки фестивал у нас (ПРОГРАМА)

Снимка: Pixabay

Гигантска риба „помоли” гмуркач за помощ (ВИДЕО)