in

Астрономи откриха облак от прах, който обгръща планета в далечна звездна система

С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA -Atacama Large
Millimeter/submillimeter Array) в Чили учени за пръв път откриха обгръщащ планета диск от прах и отломки в далечна звездна система, съобщи ЮПИ.
Бил идентифициран формиращ луни диск, който кръжи край екзопланета в орбита около PDS 70 – звезда с малка маса от клас Т-Таури. която е на разстояние 370 светлинни години от Земята. Звездите от клас Т-Таури са млади и се отличават със своята оптична вариабилност.
В рамките на предишно изследване с помощта на телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория в Чили бяха открити две подобни на Юпитер планети, орбитиращи около PDS 70.
Сега учените изследвали слаби радио вълни, излъчени от малки частици газ, който обгръщат най-отделеченото тяло в системата PDS 70. Наблюденията разкрили наличието на диск, който може да „произведе“ много луни.
„За пръв път виждаме признаци за съществуване на обгръщащ планета диск. които подкрепят много от сегашните теории за формиране на планети – заяви астрономът Андреа Изела от университета Райе в Хюстън. – Като сравняваме наблюденията си с инфрачервени снимки с висока резолюция, можем да заключим, че загадъчната концентрация от малки частици прах всъщност е опасващ планета диск от прах.“
Била забелязана също опашка от прах, която сякаш влачи след себе едната от двете подобни на Юпитер планети. Анализът на учените навежда на мисълта, че масата на най-отдалечената планета са равнява на 1-10 маси на Юпитер. Възможно е край планетата да се формират луни с нейните размери, ако масата й е около 10 пъти по-голяма от тази на Юпитер.
Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal Letters.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов