in

Какво лекуват малините

Снимка: Pixabay

Малините са споменати като билка още през XVI век

Малините са леко кисели на вкус, доста арoматни и с приятен червеникав цвят. Съществуват още от праисторически времена. Вярва се, че дивите малини произлизат от източна Азия. Семенaта им вероятно са пренасяни от пътешественици или животни, които са мигрирали до Беринговия проток на юг от Полярния кръг още в древните епохи.

За пръв път малините се споменават в писмен документ от 1548 г.в стара английска книга за билкова медицина. Масовото отглеждане на вкусния плод започва в Европа и Северна Америка през XIX век, когато се появяват много нови хибриди като логънбери и кръстоски между малина и къпина. Най-големите производители на малини в днешно време са Полша, Югославия, Германия, Америка, Чиили и Русия.

Малините съдържат много фибри и антиоксиданти

Малините са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които им дават ценни здравословни свойства. Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите. Заради аромата и сочността на малините, те са любими на всички, най-вече на малчуганите. Това е от изключителна важност, тъй като с това те допринасят голям набор от полезни вещества на организма. Дивата малина расте в горите и храстите, а култивираната се отглежда в почти всички райони на страната. В последните години на много места в България са създадени големи масиви и ферми за отглеждане на малини, тъй като притежава много лечебни свойства.

Малината има противовъзпалителни свойства

Малината има противовъзпалително, потогонно и запичащо действие. Също така са установени и бактерицидни и понижаващи температурата ефекти. Листата на малината се използват при простуда, ревматизъм, диария. В народна медицина се препоръчва те като билки да се използват при продължителна менструация, гастрити, ентерити, възпаление на дихателните пътища и др. Коренищата и цветът на малината се приемат при треска и главоболие. Външно може да се използва за бани при хемороиди и при възпаление на кожата, като от тях се прави лечебна отвара.

С най-много лечебни свойства се отличава горската малина, тъй като при нея те се запазват дори при термична обработка. Добре е плодовете да се третират със захар или да се сушат. Малините, отглеждани в селските дворове и вилни градини, също са много полезни. Ценят се заради съдържание на фруктова захар и пектин. Съдържат до 90% захар, органична киселина, най- вече ябълчена– от 0,6 до 2,4 % и много кетони и етерични масла.

В малините има салицилова киселина – компонент на аспирина

В малината може да се открие и салицилова киселина, която е компонент на аспирина и благодарение на нея това растение е едно от най-добрите природни средства против различни възпалителни процеси. Смята се още, че е по-добро лекарство от аспирина, най-вече заради това, че не води до язва при продължителна употреба.

Малината съдържа витамин С, каротин,калций, желязо, мед, йод и цинк. Само 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза от витамин С. Енергийната стойност на малините се определя на 41 кал. на 100 г.

200 грама малини осигуряват дневната доза от витамин С

Макар и в по-малки количества, малините съдържат и други витамини. Това са бетакаротин, витамин В1, витамин В2 и витамин В9. Първите подпомагат растежа, зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) е важна за развитието на мозъка и гръбначния стълб, както и при бременни.

Малините се препоръчват при разширени вени,тъй като укрепват стените на кръвоносните съдове, използват се при понижена имунна система или различни кръвотечения. Ниската стойност на калории и високо съдържание на фибри правят малините една страхотна храна както за диети, така за лекарство за хора, които страдат от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Пресните малини повишават имунитета

В прясно състояние като билка малината се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. Малините подобряват храносмилането и утоляват жаждата. Чай от листата на малината се използват за лечение на диария, колики, киселини, а външно се използва при кървящи венци и възпаления на устната кухина.

За какво се използват още малините? При болки в гърлото – една супена лъжица плодове се запарват с ¼ л вряла вода. Прецежда се и се пие като чай. Може да се подслади с пчелен мед.

Народни рецепти за лечение с малини

При невродермит – вземат се еднакви количества листа от коприва и от малина. Три супени лъжици от билките се запарват с 1 чаена чаша вряла вода и прецедената течност се използва на направата на компреси.

При простуда – 1 супена лъжица сушени плодове се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставя се да престои 20 мин. и се приема по 2 пъти дневно.

При кожни обриви – вземат се 2 лъжици нарязани листа, след което се заливат с 300 мл кипяща вода, оставя се да изстине, след което запарката се прецежда и се правят компреси.

Хората, които страдат от подагра и нефрит трябва да бъдат внимателни с малините, тъй като този плод съдържа пурини.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов