in ,

Варненци: Морска гара тъне в боклуци (СНИМКИ)

Снимка: Д. Паскова

Сигнал до „Нова Варна“ предизвика проверка на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура“ в района на Морска гара – Варна.

Снимка: Д. Паскова

Нашата читателка Д. Паскова изпрати снимки, направени през почивните дни, от които се виждат плаващи по повърхността на водата боклуци.

„Разлагат се трупове на чайки във водата на метри от престижен ресторант, опитах се да се свържа с дежурния телефон на Община Варна, но не ми отговори никой“, пише тя.
Мръсотията сред акостиралите яхти не е от вчера. От години там течението избутва изхвърлените пластмасови бутилки, остатъци от мрежи и всичко, изхвърлено от хората в района. До кея „доплуват“ най-различни отпадъци – опаковки, торбички, подметки от обувки и др.
Снимка: Д. Паскова
Замърсяването е в непосредствена близост до свободната зона за отдих на граждани. В района често се събират отходите на целия Варненски залив заради посоката на вятъра и вълнението, които събират сметта точно на това място
Снимка: Д. Паскова

В отговор на въпрос на медията ни, от пресцентъра на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура“ (което е отговорно за чистотата в района) отговориха, че е разпоредена проверка на сигнала за замърсяване на водите в района на Морска гара – Варна. Тя е установила, че замърсяването на водата е с битови отпадъци, близо до брега. Натрупването на отпадъците се е получило от силните пориви на вятъра, които ги насочват от целия варненски залив в затворената пристанищна акватория. Явлението е характерно за района.

„Приоритет на ДППИ е полагане на максимални грижи и усилия за опазване чистотата на околната среда, така че ще бъде осигурен специализиран плавателен съд, който да почисти акваторията“, се казва още в отговора.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/