in

Стартират ремонти в площадките на 12 детски градини във Варна

Снимка: livevarna.bg

Основен ремонт и реконструкция на площадки за игра в 12 детски градини предвижда Община Варна. Според европейски стандарт във връзка с наредба №1 на МРРБ. В момента тече процедура по избор на фирми, които ще изпълнят общинската поръчка.

Ето и списък на забавачките, в чиито дворове ще има ремонти;

ДГ 37 Пламъче

ДГ 9 Ален мак

ДГ 5 Слънчо

ДГ 12 Ян Бибиян

ДГ 38 Маргаритка

ДГ 42 Българче

ДГ 39 Приказка

ДГ 21 Калина Малина

ДГ 14 Дружба

ДГ 44 Валентина Терешкова

ДГ 47 Люляче- на Галата

ДГ 51 в село Константиново

Средствата са в размер на над два милиона и четиристотин хиляди лева от капиталовата програма на общината.Това каза за Радио Варна Лилия Христов – директор на Дирекция „Образование“, съобщава радио Варна.

Сред учебните заведения, в които предстоят ремонти, е детска градина „Ян Бибиян”, а планираното финансиране е в размер на 192 хиляди лева, съобщи за Радио Варна директорката Алис Испенджиян. „Вече имаме разрешително за строеж и всички необходими документи, очакваме да минат обществените поръчки и всичко, което е необходимо, за да започнат ремонтните дейности.

Надявам се да стартират през летния период, но дори да е през учебната година, това няма да се отрази на работния процес”, уточни Испенджиян. Шест са площадките в детската градина на ул. „Дойран” във Варна – по една за всяка от групите.

Общо 180 са децата, които в момента играят на добре поддържани, но вече остарели уреди за игра. „Люлките са твърде опасни вече, следим ги дали нямат повреди. Пребоядисваме пързалките, катерушките. Истината е, че от 1966 г., когато е създадена градината, са правени само козметични ремонти и укрепване на съоръженията и пейките. Щастлива съм, че имаме шанс да попаднем в този проект”, допълни Алис Испенджиян.

В градината ще бъдат подменени всички съоръжения за игра, а на тяхно място – поставени беседки, пързалки и люлки. „Това са комплектни съоръжения, подбрани от нашия екип и съобразени спрямо възрастовите особености на децата и това, което е най-безопасно за тях. Редом до дългогодишните дървета в двора, се предвижда и ниско озеленяване, което ще допълни цялостния вид на площадката. Ще бъдат положени и нови противоударни настилки”, каза директорката на ДГ „Ян Бибиян” във Варна.

Строителните дейности на новия корпус на детска градина „Карамфилче“ (район „Приморски“) и на новата сграда на детска градина „Иглика“ (кв. „Виница“) завършват. Сградите трябва да бъдат напълно готови в края на лятото, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Отчитайки по-големия интерес от страна на родителите към детските заведения в районите „Приморски и „Одесос“, Община Варна работи за разширяване на капацитета им за следващата учебна година. На финала е обществената поръчка за ремонт на сградата, в която се помещаваше Дом „Другарче“. Имотът е предоставен за управление като филиал към ДГ №17 “Д-р П. Берон“. Предстои сградата да бъде преустроена, с възможност за 3 целодневни и 1 яслена група. Готови са и още няколко проекта. Предстои разширение на ДГ №14 „Дружба“ – чрез изграждане на нов корпус. Строителството за новите 4 групи ще се извършва върху терена на сегашните бараки.

Има готов проект за строителство на допълнителен корпус с 4 групи в двора на ДГ №22 “Мечо Пух“. В район „Одесос“ Община Варна финансира ремонт, обзавеждане и оборудване на допълнителна група към ДГ №3 „Звездичка“. В процедура за избор на изпълнител е проектът (на снимката) за новата сграда за детска градина с 4 групи на ул. „Хъшове“.

Предстои разширение на ДГ №39 “Приказка“ в „Кайсиева градина“, за което има изготвен технически проект за нов корпус с 4 групи.

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/