in

Варненски зеленчукопроизводители поискаха защита от държавата

Регистър за идентификация на търговците на плодове и зеленчуци, съобразно изискванията на европейски регламент, ще създадат от Министерството на земеделието, горите и храните. Това стана ясно по време на заседание на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци във Варна.

Петър Кировски, началник отдел в дирекция „Растениевъдство и биоземеделие“ посочи, че скоро ще стартира обществената поръчка за изработване на регистъра ,което е задължение на Българската агенция за безопасност на храните, информира радио Варна.

Присъстващите на съвета производители казаха, че вносът на плодове и зеленчуци от Германия, Румъния, Турция, Македония и други страни буквално обезсмисля техния труд и поискаха защита от държавата. Особено тежко е положението с производителите на картофи, тъй като вносните от Полша са много по-евтини.

Живко Динев – собственик на семейна фирма за производство на зеленчуци и плодове каза, че браншът трябва да се обедини, както в Холандия, а държавата да поеме контрола на влизащите в борсите зеленчуци и плодове.

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/