in ,

Служителите на МВР поискаха повече пари във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Снощи служители на МВР излязоха на протест до шадраваните пред Общината. Полицаи, пожарникари, граничари и други служители поискаха по-висока ставка на допълнителното заплащане на нощния си труд, видя репортер на „Нова Варна“.

Повод за недоволството е, че след протеста на 5 юли с искане за увеличаване на заплащането за нощния труд, никой от Министерството на финансите не е проявил желание за преговори със синдикатите.

Служителите искат увеличаване на минималния размер на допълнителното заплащане за нощен труд, което в момента е 25 ст. на час или 2 лв на работна смяна.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Освен това те настояват също за увеличаване на ставката за времето, което те прекарват „на разположение“, което е в един от почивните ѝм дни и се плаща по 10 стотинки на час. Или иначе казано ние сме под нещо като домашен арест за 2, 40 лв на денонощие. През това време не можем да правим нищоказа за „Нова Варна“ Красимир Костов, зам.-председател на Управителния съвет на Синдикална федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи.

Според него в системата на МВР липсват между 1000 и 2000 души. Поради това се намаляват екипи, правят се икономии и това се отразява на ефективността на тяхната работа.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

400 000 души в България полагат нощен труд.

По думите на Костов пожарникар с 30-годишен стаж в системата получава чисто около 1200 лв, в които са включени всички надбавки. „Лавина от дела за неизплатени надбавки са завели колеги от цялата страна“, допълни Костов.

Протестите няма да стихнат докато не се приравнят нощният и дневният труд, категоричен е той. Очакваме от ръководството на МВР да ни поканят на среща. В момента се формира бюджетът на министерството за следващата година и ние искаме да знаем дали в него са предвидени средства за нас, каза още Костов.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.