in

Кристиян Бойков: Не съм аз човекът, който проби системата на НАП

Кадър: bTV

Не съм аз човекът, който проби системата на НАП. Това заяви пред bTV Кристиян Бойков, обвинен за кибератаката срещу агенцията. Той сподели, че след задържането получил нещо като нервен срив.

„Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за случая не се притеснявам толкова“, каза той.

Кристиян прекара 72 часа в ареста. Сподели, че е имало „неудобни въпроси и леки заплахи“ по време на задържането.

„Не мога да говоря в конкретика, но имаше заплахи. Всичко това е описано и когато му дойде времето, съдията ще го прочете“, поясни той, допълвайки, че е настоявано да си признае всичко.

Кристиян Бойков разказа още, че когато от ГДБОП му сложили белезниците, се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около седем часа. Иззет е един служебен компютър и два лични.

По думите на Кристиян Бойков ГДБОП стига до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация. Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи.

„Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада“, коментира работодателят му Георги Янков.

„Не бих се нарекъл вълшебник, както каза премиерът. Аз съм просто един 20-годишен ученик“, каза Кристиян Бойков. Според него думата „вълшебник“ е извадена изцяло от контекста и не е на място.

„На този етап не бих отключил компютрите си, защото там е целият ми личен живот. Имам правото на това“, каза още Кристиян.

„Нашата политика е такава, че не можем да отключим компютрите. Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти“, допълни Георги Янков.

През 2017 г., още като ученик, Кристиян е пробил защитата на сайта на МОН. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като от ведомството дори го поканиха да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

„Опитах да предупредя МОН, че сайтът им не е защитен“, обясни Кристиян.

„Все още не мога да осмисля това, което ми се случва. Страхувам се“, призна Кристиян, допълвайки, че неговата майка го подкрепя много. Работодателят му също заяви, че стои плътно зад него.

„Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, но без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв“, каза още той.

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/