in

Юбиляри в битка за „Почетен гражданин на Варна“ (СНИМКИ)

снимка БНР

Общо 8 именити варненци от областите култура, спорт, медицина и наука са предложени за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна“.

Днес инициативни комитети ще защитават предложенията си за това кои от тях да получат най-високото признание на обществеността на града за принос за развитието на Общината и националната култура. Дебатите са насрочени за от 16:00 часа в зала „Пленарна“ в Община Варна.

Сред номинираните са трима юбиляри, родени във Варна, бивш ректор на Медицинския университет, гуруто на варненския хандбал, бившият директор на  „Държавния архив“, както и един от последните ученици на Владигеров.

Световен треньор по спортна гимнастика е предложен от националната ни федерация

Стефан Стаматов Стефанов е предложение на Българската федерация по Гимнастика, по случай неговия 80-годишен юбилей за изключителен принос и заслуги като треньор по спортна гимнастика в национален и световен мащаб.

Ученикът на Владигеров, който направи от Варна музикална столица

Следващото предложение е за проф. Милко Коларов – композитор и диригент и един от последните ученици на Панчо Владигеров, спомогнал много за развитието на българската музикална култура и популяризирането на Варна като център на музикалното изкуство.

Гуруто на варненският хандбал Пенко Златев

Членовете на Хандбален клуб „Спартак – Варна“ са номинирали легендата на клуба. Пенко Златев Николов е един от истинските виновници за определянето на Варна за Европейски град на спорта 2019 и за многобройните му заслуги в хандбала.

Мариус – детето чудо на Варна, което стана на 50 

 

снимка facebook

Инициативен комитет предлага престижното отличие да бъде дадено на твореца – артист и режисьор Ивайло Василев Стоянов, известен като Мариус Куркински за изключителните му постижения в националната култура и издигането авторитета на Варна по повод неговия 50-годишен юбилей на 4-ти декември тази година.

Хаджи Ламбрин Сотиров – пазителят на Стара Варна

кадър youtube

Отново по идея на Инициативен комитет, е предложен Хаджи Ламбрин Сотиров по случай 60-годишният му юбилей, участвал активно и допринесъл много за културния живот на Варна, за принос към образованието и опазването на културното и историческото наследство.

Легендата на варненската ортопедия проф Камбуров е издигнат за втори път

Академичната общност на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна предлага за почетен гражданин проф. д-р Димитър Камбуров – първият демократично избран ректор, който води политика на разширяване сътрудничеството и отваряне на университета към Европа и света, което дава стабилна основа за по-нататъшното утвърждаване на МУ – Варна.

Борислав Дряновски – живият архив на Варна

 

снимка БНР

За голямото отличие е номиниран и бившият директор на „Държавният архив“ в града, Борислав Дряновски. Легендарният историк е автор на редица книги и статии, със значим принос в културното развитие на Варна за изследване и популяризиране на историческото, културното и стопанското минало на морския град.

Единственият академик с варненски корени също е номиниран

Математикът от световно ниво академик Станимир Любенов Троянски също е сред предложенията за почетен гражданин на Варна. Понастоящем той е единственият академик в редиците на БАН, роден във Варна, с изключителни заслуги към българската наука.

По традиция, на връх празника на Варна- 15 август, на официална церемония ще бъдат връчени престижните награди „Почетен гражданин на Варна“. Това е най-високото признание на обществеността на града за изключителен принос и заслуги за развитието на общината и за принос в националната култура.

Миналата година обаче общинските съветници сътвориха прецедент в историята на града, като не избраха нито един от номинираните, с мотивите, че сред тях нямало достатъчно достоен кандидат. Това се случи за пръв път от десет години насам.

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева