in ,

Eксклузивно в „Нова Варна“: Говори шефът на Тad group, Иван Тодоров

Снимка facebook

Каква атака срещу държавата, аз съм сред учредителите на ГЕРБ, така коментира в специално интервю за „Нова Варна“  обвиненият в подбудителство на хакерската атака срещу НАП, собственик на TAD group, варненецът Иван Тодоров.

Обвинението в подбудителство и поръчителство на хакерската атака срещу НАП е изненада за мен, в компанията ни няма напуснали служители, всички се подкрепяме в този труден за нас момент, коментира още пред медията ни той. В момента Тодоров се намира в Канада на бизнес форум и се прибира у нас идната седмица.

Иван Тодоров е роден на 13 октомври във Варна през 1978 година. Завършва Техническия университет в морската столица. В старта на бизнес кариерата си се занимава активно с ресторантьорство,  освен че работи под шапката на американска компания в сферата на киберсигурността, Тодоров е крупна фигура и в ресторантьорството. Първия си ресторант отваря през 2008 г. Шест месеца по-късно е назначен и за Агент бизнес развитие на SUBWAY за България. Под неговото ръководство към момента са открити общо 40 ресторанта в страната, 24 от които са негова собственост. Към днешна дата шефът на „Тад Груп” е собственик на над 25 фирми за управление на хотели и заведения, строителство, продажба на имоти , като 90 % от тях са регистрирани във Варна. Според неофициална информация състоянието му се оценява на няколко милиона евро. Има дъщеря.

снимка facebook

Вчера варненецът получи обвинение в поръчителство на хакерската атака срещу НАП, извършена според прокуратурата от неговият служител Кристиян Бойков. Появиха се и информации, че ще бъде обявен за международно издирване от Интерпол с червена бюлетина.

„Нова Варна“ го откри на бизнес форум в Канада:

Как ще коментирате повдигнатото срещу Вас обвинение в подбудителство и поръчителство на хакерската атака срещу НАП?

Това обвинение е голяма изненада за мен. Категорично не може да става и дума за подбудителство и поръчителство на тази или друга хакерска атака от моя страна. ТАД ГРУП работи с фирми и организации за подобряването на тяхната сигурност, само след предварително подписан договор за съгласие с услугите и декларация за конфиденциалност. В трудовите договори на нашите служители е заложена клауза с неустойка от 100 000лв ако си позволят да тестват („хакват“) системи без изрично писмено разрешение от наша страна. Също така гласи, че при установяване и доказване на подобно деяние ще бъде образувано дисциплинарно производство по реда на КТ и ще бъдат уведомени съответните органи.

Появи се информация, че всички служители на фирмата Ви са подали молби за напускане?

Няма такова нещо. Офисът ни в София не е голям и не разполагаме с много служители, но съм радостен от факта, че всички продължават да се подкрепят взаимно.

Как ще коментирате версиите, че обслужвате политически интереси, целящи да съборят правителството?

Това е абсурдно. Ако има къде да разровите ще видите, че съм един от учредителите на ПП ГЕРБ, както и неин бивш член. Имам изключително много познати и приятели на различни позиции в управлението, но нито съм им искал облаги, нито имам желание да им навредя.

Кристиян Бойков според Вас имал ли е възможност и мотив да направи този пробив?Разкажете ни за работата си с него?

Не мога да коментирам ситуацията около този пробив и по-конкретно обвиненията към Кристиян. Вярвам, че ще бъде оневинен, защото той наистина е един добър специалист, отдаден на своята работа и ще бъде жалко да го загубим.

Казахте, че това може да е атака на Ваш конкурент. Имате ли съмнения и какво Ви дава повод за това?

Това е мнение на неговия адвокат, което също не мога да коментирам. Само знам, че има съмнения за манипулиране на намерения лок файл и предполагам, че поради тази причина се изказаха подобни мнения.

Кои фирми са сред Вашите клиенти имате ли държавни фирми, чиято киберсигурност пазите?

Работим предимно с разнородни фирми от среден и голям бизнес. Изключително малко са държавните проекти по които сме работили.

Какви ще бъдат Вашите действия, след като се приберете в България?

Моето желание е да продължим да работим и подобряваме нивото на киберсигурността. След така стеклите се обстоятелства, не знам какви ще бъдат щетите за фирмата. Ще бъде трудно. Въпреки това, още от създаването на компанията идеята бе да се развие франчайз модел в глобален мащаб. Може би ще продължим изцяло само на външния пазар, освен ако не се случи чудо и българския бизнес ни гласува доверието от което се нуждаем.

Как ще се отрази това на другите бизнеси, които ръководите?

В момента съм в Канада на годишния форум на веригата. Днес имах извънредна среща с висшия мениджмънт относно ситуацията около ТАД ГРУП и получих уверение, че при нужда ще получа пълна подкрепа с всички ресурси на корпорацията майка в Америка. От тях съм се учил, че подкрепата към партньори и служители е в основата на здравия бизнес.

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева