in

Във Варна почина най-възрастната българка

снимка Монитор

Най-възрастната българка баба Невена Прокопова Узунова – по баща Аврамова почина на 23.07.2019, почти на 104 години и беше най-възрастният жител на село Ковачевица но последните си дни прекара във Варна

„. Родена е на 15.01.1916 г. Сирак и никога не е виждала баща си дори на снимка, защото той загива в Първата световна война през 1915 г. Майка й пък е едно от сирачетата от Баташкото клане, които се заселват в селото, така че корените са й от там. Сестра е на баба Мария Жерева. На 19 години се омъжва за Васил Стоянов Узунов. Ражда три деца-една дъщеря и двама сина. През 1958 г., на 42 години, остава вдовица – съпругът и е убит в гората и намерен месеци по-късно.Това променя живота на цялото семейство. Синовете й по това време са студенти в София, а дъщерята е ученичка. В Ковачевица живее до 1970 г., а след това се преселва в Шумен с дъщеря си и сина си. След навършване на 90-та си година мести във Варна където живя до края на дните си, съобщава „Монитор.

Изключително силен дух и вяра, обичаше живота и не се оплакваше, до края не пиеше никакви лекарства, казва нейният внук Иван, който изпълни нейното последно желание и погреба баба си в гроба на майка си и баща си. Той превози в хладилна камера баба си до Ковачевица и над 30 души от оределите ковачовалии кореняци я изпратиха. Беше благодарна на живота. Слушаше душата си и казваше – „Аз ходя само там, където душата ме кара.“Виждаше хората освен с очите си и през сърцето си. Не ги делеше на турци, помаци, цигани – всички бяха хора за нея. Последната година казваше: „Ох, до сто години ми беше добре, после ми стана трудно“. Беше с изключително бистър ум – няма момент, в който да изтърве глупава приказка или да не е с акъла си. Грижеше се много за себе си – правеше физически упражнения, разтриваше се, не прекаляваше с храната и така не се налагаше на кой да се грижи за нея, разказва още внукът.

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/