in

Две оставки в НАП, шефката обаче остава

Двама шефове на звената за информационните системи в НАП са подали оставка. Това каза директорката на агенцията Галя Димитрова. Причина за поисканите и подадени оставки са пропуски в системите, довели до изтичане на лични данни за милиони данъкоплатци.

Димитрова не каза защо не е прекратила отпуската си по време на атаката, но заяви, че е била в постоянен контакт със своя екип.

В момента данъчните сверяват в каква степен изтеклите в публичното пространство данни съответстват на записаното в базите данни на НАП. От общо 73 млн. записа, разпространени публично, са установени 609 хил. несъответствия. Те ще бъдат прегледани още веднъж и едва тогава НАП ще е готова да каже на гражданите какво точно от техните лични данни е добило публичност. Планира се това да става по електронен път.

Димитрова се извини на гражданите за случилото се като го обясни с подценяване на съществуването на злонамерени хора и недостатъчния баланс между достъпността на услугите и сигурността им, както и между желанието да бъдат обхванати максимален брой хора и защитата им.

Все още не е известно дали някой от служителите е замесен в казуса. Димитрова каза, че експертите в НАП са фокусирани повече върху развитието и разработването на нови електронни услуги, но им липсват достатъчно познания по кибер сигурност. Според нея е уместно държавата да създаде такава структура за контрол на всички държавни информационни системи или да се търси аутсорсване на дейността към частна компания, пише clubz.bg.

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/