in , ,

Иван Портних ще е кандидат за кмет на Варна

Снимка: Нова Варна

Настоящият кмет на Варна ще е най-вероятният избор на ПП ГЕРБ за кмет на града на местните изборите на 27 октомври.

Портних получава огромна обществена подкрепа и високо ниво на одобрение от съгражданите си. Този факт се илюстрира съвсем скоро и при проведена анкета на „Нова Варна“, в която над 3200 човека гласуваха за него, което е безпрецедентен положителен резултат. Анкетата е проведена в периода 24 – 31 юли и съдържа имената на хората, които го подкрепят. Интересен факт е, че и повечето коментари са положително насочени към кмета и свършеното от него през втория му мандат.

Самият Портних все още не е обявил официално намеренията си за трети кметски мандат. Според запознати, това ще се случи около или след празника на Варна – 15 август. Въпреки партийните боричкания и слуховете за алтернативна кандидатура в лицето на настоящия областен управител Стоян Пасев, „интригата“ приключи още миналия месец. Тогава премиерът знаково удостои Варна с няколко бързи визити, придружени с лайфове от джипа му, по време на които Портних правеше своя отчет за свършеното до момента. Борисов залага на успешните си играчи. Такъв е случаят с кметовете на София, Бургас и Варна, разбира се.


Въпреки множеството вътрешнопартийни драми, клюките за личния му живот (нощен фитнес, семейни спорове, лични хобита и др.) настоящият варненски градоначалник се справи отлично с множеството предизвикателства и успя да завърши успешно основните инфраструктурни обекти на града.

Част от критиците му обръщат внимание на неизпълнените от него ангажименти, но за сметка на това имаше промени по време на мандата му и бяха сменени част от приоритетите.

Друга част от критиката към него идва от хората, с които работи пряко или косвено. Под сурдинка те се оплакват, че трудно получават достъп до него и системно не вдига мобилния си телефон, независимо кой му звъни. За разлика от това определени партийни лидери в града се ползват с постоянното му внимание. Но всичко това е в рамките на правомощията на всеки кмет и той може да преценява кое е приоритетно и кое не.

По информация на „Нова Варна“ се очаква в края на тази седмица при неофициално посещение на премиера Борисов окончателно да стане ясна кандидатурата му. Все още не са проведени събранията на ГЕРБ, където се очакват формалните номинации на местните структури.

Основното предизвикателство за Иван Портних ще е спечелването на изборите на първи тур.

Засега не се очертават ключови кандидати, които имат какъвто и да е шанс срещу него. Опозицията е в много слаба позиция предвид вътрешните си боричкания, а десните са със слабо представяне.

Второто предизвикателство, пред което се изправя, е мнозинството в Общинският съвет и неговите обвързаности. Засега много от основните играчи осъзнават, че няма да намерят място в листата на ГЕРБ и търсят излаз към по-малки коалиционни партии и коалиции.

*******
Спонсор на наградата този месец: RetroMuzeiVarna

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.