in

Бронирано стъкло ще пази археологическите находки в Шишковата градинка

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Бронирано стъкло ще покрие руините, които бяха разкрити при ремонта на Шишковата градинка във Варна.

Това каза за Радио Варна авторът на проекта на реконструкцията арх. Жулиан Начев. По поръчение на Община Варна неговият екип трябва да направи технически проект за експониране на археологическите находки, които, според комисията на Министерството на културата, имат съществено историческо значение.

Припомняме, че първоначално в изкопа на площад „Йоан Екзарх“ бяха намерени улица от времето на Османската империя и керамичен водопровод от 19-и век. Калдъръмът се намира на около 3 метра под нивото на сегашните улици. Според историците той е водел към един от най-колоритните варненски пазари – Ченгене пазар.

По-късно тук беше намерена и част от крепостната стена от древния Одесос, която датира от късноримската епоха. Разкрити бяха и 2 елинистически артефакта, които, според археолозите, са от гроб, съборен при строежа на крепостната стена. Представляват съд е с изрисуван сфинкс и фигурка от керамика на седящо в трон божество.

Всички археологически находки ще са под дебело бронирано стъкло, пространсвото под което ще е осветено и климатизирано, за да няма влага. Общата площ на подземната екпозиция ще е около 30 кв. м. „Историческите прозорци“ ще са наклонени, за да се виждат по-добре руините под тях, и ще са във формата на листа.

„Срокът за проекта е до края на август, но ще направим всичко възможно да сме готови по-бързо и до началото на учебната година строителните работи тук да са приключили“, каза арх. Начев

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/