in

Отпускат 60 000 лв за волейболната квалификация във Варня

Снимка: volleyball.bg

Общината ще подпомогне финансово провеждането на олимпийската волейболна квалификация за мъже – едно от топ събитията в спортния календар на Варна за тази година. Съветниците от ПК „Младежки дейности и спорт“ дадоха положително становище за отпускането на 60 000 хил. лева от местната хазна.

„Организацията на турнира от най-високо ниво струва над 2 млн. лева. На този фон нашето участие е символично, с което показваме съпричастността си към събитието“, каза пред съветниците Кристиан Димитров, директор на дирекция „Спорт“ в Община Варна.

Спортното събитие ще се състои от 9 до 11 август 2019 г. в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта, която отговаря на най-високите изисквания за провеждане на международни състезания по волейбол. Освен българския национален отбор в турнира ще участват националните селекции на Пуерто Рико, Египет и Бразилия.

„Това е шансът ни да се класираме за Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Очаквам събитието да премине при огромен интерес от страна на варненските зрители. Почти всички билети вече са разпродадени, особено за мача с Бразилия“, допълни Димитров.

През август във Варна ще се проведе и първи предварителен кръг от Европейския клубен турнир по футзал –„Шампионска лига“, под егидата на УЕФА. Събитието, което общината ще подпомогне с 19 320 лв., ще се състои в периода 28-31 август в зала „Конгресна“ на ДКС. Турнирът по футзал ще е с безплатен вход, като една от целите е да се популяризира този спорт сред подрастващите и сред децата, стана ясно на заседанието.

Варна ще бъде домакин и на грандиозно бойно събитие. Най-добрите таекуондисти в света идват в България. Освен в София те ще покажат атрактивни техники от източното изкуство и пред варненска публика. Демонстрациите са предвидени за 16 октомври в Двореца на културата и спорта с вход свободен. Събитието ще бъде съфинансирано от местната хазна с 12 730 лв.

Община Варна ще подкрепи и още едно спортно мероприятие, планирано за 28 септември 2019 г. След големия успех на инициативата за семейни игри „Варна играе“ през май организаторите предлагат да реализират второ издание, което да се проведе в рамките на Европейската седмица на спорта. Съветниците дадоха съгласието си събитието да бъде подпомогнато с 8 300 лв.

Средствата за всички тези спортни мероприятия ще бъдат осигурени от бюджета за международната регата „Тол Шипс“, която тази година не се състоя, а за нея в тазгодишния общински бюджет бяха гласувания 500 хил. лева.

На днешното заседание съветниците одобриха и предложение от кмета Иван Портних стадионът в с. Тополи да бъде предоставен на местния футболен клуб за безвъзмездно ползване за срок от 5 години. Поддръжката на терена и пространството около него ще е за сметка на сдружение „ФК „Тополи 2010““. При сключване на договора ще бъде включена клауза, че при мероприятия на община Варна сдружението ще преотстъпва стадиона.

Разгледано беше и искане от „Клуб по ледени спортове Одесос“ за удължаване на договора с Община Варна за безвъзмездно ползване на ледената пързалка в кв. „Младост“. Членовете на комисията дадоха съгласието си клубът да ползва съоръжението още пет години.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/