in ,

Сагата с училище „Васил Левски“ в „Аспарухово“ продължава с нова фирма(СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Забавеният с месеци ремонт на училище „Васил Левски“ в квартал „Аспарухово“ е на път да взриви родителското недоволство.

Преди броени дни сагата придоби ново развитие, след анонс от страна на общинската администрация, че ремонтът на сградата на НУ „Васил Левски“ в „Аспарухово“ ще бъде възобновен в началото след разрешение на съда. Този път с нова фирма.

 На терен вече работят екипи на новата фирма „БГ Ленд“, която извършва демонтажни работи на компроментираните участъци. След това предстои укрепване на конструкцията и изграждане на нова ел. инсталация – заради установени несъотвествия между съществуващата и предвидената по проект.  Целта на предприетите дейности е да се осигурят безопасни условия за учениците от НУ „В. Левски“, а причината за забавянето на ремонта е съдебно дело, заведено от фирмата изпълнител на строежа на сградата „Стоянстрой“.
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
Това стана ясно на пресконференция днес с участието на кмета на район „Аспарухово“ Калина Белмезова, директора на училището Стела Петрова, Елена Кенарова, началник-отдел в дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна,  Стоян Ненчев – главен юрист консулт в дирекция „Правно-нормативно обслужване“ към Община Варна, Георги Вецев – представител на фирма „БГ ленд“, която в момента извършва ремонтните дейности,  Калин Колев – проектант по част конструктивна и  Десислава Пеева – строителен надзор.

„Имаме договор за строителство, сключен с Община Варна от 14.11.2018 г. с първоначален срок на изпълнение 150 дни. Работихме 34 дни, след което настъпиха обстоятелствата по спиране на строителството – заради установени допълнителни дефекти и заведено съдебно дело. Дейностите са възобновени веднага след разрешение от съда – на 30.07.2019 г. обясниха от фирмата, която извършва ремонта в момента. От общината са възложени и допълнителни дейности по установените несъответствия с проекта. Строителите заявиха, че срокът за завършване на ремонта на сградата през февруари е разумен.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

През новата учебна 2019-2020 г. общината има готовност да настани децата от НУ „Васил Левски“ в сградата на СУ „Любен Каравелов“, което е в същия район и е най-близо до началното училище. Миналата година възпитаниците от НУ „Васил Левски“ бяха настанени във Варненската морска гимназия. Тъй като тя предстои да бъде ремонтирана по проект по ОП „Региони в растеж“, децата от началното училище ще бъдат прехвърлени в СУ „Любен Каравелов“, обясни Елена Кенарова, началник-отдел дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

По време на срещата бе припомнено, че НУ „Васил Левски“ е било въведено в експлоатация през 2011 г. Строителството е било извършено след  договор за публично-частно партньорство с фирма „Стоянстрой“.  Заради проявени множество проблеми със сградата, установявани с констативни протоколи, Община Варна възложи извършване на конструктивно и техническо обследване на обекта. Изготвената експертиза посочи, че е необходимо тя да бъде цялостно конструктивно укрепена, тъй като е опасна. Причината за забавянето на ремонта са съдебни дела.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Община Варна е осигурила авторски надзор от проектантите, строителен надзор, има избран изпълнител на СМР, осигурени са необходимите средства за ремонт, уверяват от кметската администрация.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Врана“

Въпреки обаче доброто развитие на случая, утре родители на ученици от злополучното школо организират поредната протестна акция в защита на училището си.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева