in

Нови доказателства за хакването на НАП. Вижте чатовете между Бойков и Тодоров (СНИМКИ)

Кадър: NOVA

Прокуратурата направи публично достояние нови доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП.

Те бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров в четвъртък. Обвиненият в подбудителство към кибертероризъм беше върнат в ареста, след като магистратите го определиха като общественоопасен. Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и търговският директор на компанията Георги Янков, информира NOVA.

Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази. Те включват: „Застрахователни дружества“, „Разпити резюме“, „Справка телеграм“ и „Тодоров“.

Поместваме част от чатовете, включени в папките „Тодоров“ и „Справка телеграм“.

Снимка: Специализирана прокуратура
Снимка: Специализирана прокуратура

По време на съдебното заседание Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства – протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, съобщават от държавното обвинение. Един от файловете е чат комуникация между Тодоров и Бойков, в която те обсъждат как и кога да ударят застрахователни дружества, както и източването на данни от НАП.

Снимка: Специализирана прокуратура

Има и разпити на свидетели, които твърдят, че никога не са били клиенти на „ТАД Груп“, но въпреки това дружеството разполага с мейли и пароли на служебните пощи.

Снимка: Специализирана прокуратура

По непотвърдена засега информация САЩ вече са отнели визата на Тодоров, именно заради разследването по аферата „НАП“.

Снимка: Специализирана прокуратура

„От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи“, се казва в съобщението на Спецпрокуратурата.

Снимка: Специализирана прокуратура

“Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права.

Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси, предизвикващи голям интерес”, пишат още от държавното обвинение. И подчертават, че ще спазват „презумпцията за невиновност”, както и че разпространението на новите доказателства става с изричното разрешение на прокурор. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, засягащи интересите на трети страни.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.