in

Уникални съкровища от морското дъно показват днес на изложба във Варна

снимка visit varna

Днес от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“.

С богатство от експонати тя проследява хронологията на подводните проучвания от най-северната до най-южната точка на българския бряг. Акцент представлява дневникът на първата българска подводна археологическа експедиция, воден от писателя Цончо Родев, която изследва района на морската битка между Руската и Османската империя от 1791 г. при нос Калиакра. Любителите на историята ще разгледат отблизо керамични съдове – свидетели на живота в наколното жилище в село Езерово, турско оръдие и копие на уникалния за България слитък от злато, сребро и мед от времето на Новото царство в Египет, съобщават от музея.

Любопитни фотографии представят емоциите при откриването на амфори, каменни или оловни щокове на Маслен нос, както и при проучването на праисторическо селище от ранната бронзова епоха в устието на река Ропотамо, залято при покачване на морското дъно. Търговията през хилядолетията се проследява с монети, дори и бивник от морж. Място е отредено и на находки от проучванията, свързани с бойни действия пред българския бряг във войните през XX век, съобщават от музея.

Изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“ включва експонати от фондовете на Военноморския музей, Регионален исторически музей – Варна, Исторически музей – Приморско, Исторически музей – Каварна, и се организира със съдействието на Института по океанология при БАН, Центъра по подводна археология – Созопол, и водолаза Владимир Живков. Тя може да бъде разгледана във Военноморския музей до 31 октомври.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/