in ,

До 3 месеца Варна ще има работещо видеонаблюдение (ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

До 3 месеца Варна ще има работеща система за видеонаблюдение и контрол на пътния трафик.

Това съобщи на извънредно заседание на Областната комисия за безопасност на движението кметът на Варна Иван Портних.

Поводът за срещата на институциите бе големият брой пътни произшествия във Варненска област.

Във връзка с това градоначалникът заяви, че иска значително увеличаване на санкциите за нарушителите, както и криминализиране на деянията, които застрашават човешкия живот.

„Обсъдихме дългата сага със старото видеонаблюдение, което беше изградено през далечната 2007 г. от австрийската фирма „Ефкон“. След дълги преговори, които водихме с тях в крайна сметка Община Варна придоби дяловете за скромната сума от 10 000 лв. и в момента върви техническо обследване на това, което е останало“, обясни кметът.

По думите му по-голяма част от камерите са в добро състояние и трябва да бъдат интегрирани към новите. Те ще могат да разпознават регистрационни номера и лица.

„Видеонаблюдението може да даде много ценна информация за организацията на трафика, проблемите, най-честите нарушения и причините за инциденти в населеното място. Трябва да се научим, че ролята на камерите не е само контролна – те трябва и могат да бъдат използвани за превенция, но добитата информация трябва да бъде системно преглеждана и анализирана“, допълни Малина Крумова – председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.