in

Звезден спектакъл наблюдаваме довечера в небето

снимка btv

Причината е метеорният поток Персеиди, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през тази и следващата нощ, пише в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА.

Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк би продължил една минута
По това време на годината погледите на астрономи и любители са насочени към небесата. Причината е метеорният поток Персеиди, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през тази и следващата нощ, пише в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за един най-впечатляващите „звездопади“, се виждат около 100 метеора на час. Тази година вперените в нощното небе очи ще наблюдават между 60 и 80 „падащи звезди“ на час, като е възможно гледката да бъде осуетена от почти пълната Луна.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела – ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк би продължил една минута, вместо пет часа със самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса – около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

Още един метеорен поток е активен в момента – Южни Делта Аквариди, чийто максимум беше в края на юли.

Следващите небесни спектакли, които почитателите им ще могат да наблюдават, са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, пиковете на които са съответно в началото и края на октомври. Следват метеорните потоци Леониди през ноември, и декемврийските – впечатляващите Джеминиди и „скромните“ Урсиди, пише Дир бг

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/