in

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрям

снимка: turist.bg

Празникът започва днес и се отбелязва четири дни

Днес е най- големият религиозен празник за мюсюлманите – Курбан Байрам. На този ден вярващите дават курбан за здраве и си искат прошка.

Поздравявам най-сърдечно мюсюлманите с настъпването на големия празник Курбан Байрам! Това написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов. „Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!“, пише още премиерът Борисов.

Празникът започва днес и се отбелязва четири дни.

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича „Арифе“. Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите.

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва. След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/