in ,

Първи случай на морбили във Варна

29-годишен варненец е приет в болница с морбили.

Това е първият случай в града – съобщи за Радио Варна доктор Дочка Михайлова – директор на Регионалната здравна инспекция. Мъжът се е самолекувал с антибиотици. Той не е бил имунизиран. Инкубационният период е 21 дни. Засега няма епидемична обстановка, съобщи доктор Михайлова.

В страната има бум на заболелите от морбили, като всяка седмица се разболяват над 20 нови човека, съобщи в ефира на БТВ епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова. Това е особено нетипично за лятото, когато обикновено този вирус не се разпространява така бързо. „От февруари, когато избухна болестта, до момента са регистрирани 1134 случая на потвърдено заболяване от морбили, което е абсолютна епидемия”, допълни проф. Кожухарова.

Най-засегнати от болестта са София-град и Софийска област, където случаите на заболели от морбили са над 700. „Боледуват предимно 9-годишни деца, което значи, че те не са били ваксинирани. Това е жалко, защото България беше сертифицирана за това, че напълно е унищожила заболяването. Тази епидемия можеше да бъде избегната”, допълни още епидемиологът.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/