Варна ще има трима почетни граждани тази година

снимка БНР
снимка БНР

Проф Милко Коларов, проф д-р Димитър Камбуров и Мариус Куркински ще бъдат носителите на най-престижното звание на града за 2109 година, решиха общинарите на днешната сесия на местния парламент

Снимка: СБК

Тримата ще бъдат удостоени с най-високо звание на града, стана ясно по време на дешната сесия на местния парламент. Припомняме ви, че само едно предложение за почетен гражданин на Варна получи одобрение от ПК „Култура и духовно развитие“. С пълно единодушие общинските съветници подкрепиха кандидатурата на проф. Милко Коларов – композитор, диригент и музикален педагог, носител на множество престижни национални и международни награди.

Проф. Коларов е един от последните ученици на Панчо Владигеров. Негови произведения са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света. Проф. Коларов допринася в значителна степен за издигане авторитета на българското музикално изкуство и престижа на Варна. През последните 27 години той е една от емблемите на ММФ „Варненско лято“, а като преподавател и диригент на симфоничния оркестър на НУИ „Добри Христов“ и на камерния ансамбъл „Симфониета“ той е подпомогнал творческото израстване на редица инструменталисти, композитори и музикални педагози. Творчеството на проф. Коларов е една от културните визитни картички на Варна. През 2018 г. той бе отличен с най-високия орден в сферата на културата – „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие, за високите му творчески постижения и особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството в България.

снимка facebook

Първоначалните номинации бяха осем. Те бяха номинирани от  инициативни комитети за почетни граждани на Варна, но те не събраха достатъчен брой гласове от членовете на комисията. За най-високото отличие на общината бяха предложени: проф. д-р Димитър Камбуров, създател на варненската ортопедична школа и дългогодишен ректор на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“; актьорът и режисьор Мариус Куркински; създателят на Народно читалище „Стара Варна 2010“ Ламбрин Сотиров; дългогодишният директор на Държавния архив в града Борислав Дряновски, както и Станимир Троянски – единственият български академик, произлязъл от Варна. Треньорът по спортна гимнастика Стефан Стаматов Стефанов и Пенко Златев Николов, емблематична фигура в българския хандбал, също бяха номинирани.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Тригодишното дете, блъснато от варненец край Добрич, е вън от опасност

Втора жертва на жегите у нас