Във Варна се открива Международното биенале на графиката

Международното Биенале на графиката празнува юбилей – ХХ-тото издание на престижното събитие под егидата на ЮНЕСКО се открива довечера от 18 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Един от най-влиятелните форуми за съвременно графично изкуство в света ще представи 446 селектирани творби на автори от 57 държави.

За участие тази година бяха представени 708 творби на автори от Италия, Русия, САЩ, България, Турция, Аржентина, Япония, Китай, Монголия, Южна Африка, Нова Зеландия, Перу, Тайланд, Пуерто Рико, Непал и др. Селекционното жури избра за участие 446 творби на 327 автори. Те се състезават за Голямата награда “Гранд при – Варна“ (2 000 евро), Награда на журито (1500 eвро) и 3 равностойни награди за постижения в графичното изкуство (1000 eвро).

Победителите ще бъдат определени от международно жури в състав: председател проф. д-р Аксиния Джурова – изкуствовед (България) и членове – проф.д-р Филип Маурер – изкуствовед (Австрия), проф. Стоимен Стоилов (България), Владо Гьоревски – директор на Международното триенале на графиката – Битоля (Северна Македония), Венцеслав Антонов – директор на Международно биенале на графиката – Варна.

В експозицията на XX МБГ участва и фотоизложбата „Кадри от журито“ на фотографа- художник Саркис Саркисян – СЕРДЖО, отразяващи периода от 1980 до сега.

Творбите ще бъдат експонирани в Градската художествена галерия на Варна до края на септември.

Биеналето на графиката във Варна е първото не само в България, но и едно от първите в Европа. Идеята за форума се ражда през 1979 г. във Варна. Същата година се провежда първото издание като Национална изложба. От 1981 г. става Международно биенале на графиката. През годините сред участниците и носителите на наградите на форума са световни имена като Дадо, Албин Бруновски, Виктор Вазарели, Винцент Хложник, Акира Куросаки, Конито Нагаока, Владимир Величкович, Владимир Гаджович, Марк Фризинг.

Биеналето се организира от Община Варна, Министерство на културата на Република България и Съюзът на българските художници. Община Варна осигурява 100% финансиране на водещото графично събитие. Пряк изпълнител на експозицията е Галерията за графично изкуство – Варна.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_MagazinСтани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: П. Стефанов

Огромен тир заседна в Шишковата градинка във Варна (СНИМКИ)

С 30 км/ч в града по случай Деня на Варна