in

С 30 км/ч в града по случай Деня на Варна

Кампания „С 30 км/ч в града” ще се проведе в квартал „Таляна” по случай Деня на Варна.

Кампанията се подготвя с цел популяризиране на модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на Варна, където се наблюдава по-висока концентрация на ПТП между пешеходци и превозни средства.
Демонстрации, спортни дейности, забавни и образователни игри в рамките на кампания под надслова „С 30 км/ч в града” ще се проведат в „Таляна” – креативния квартал на Варна, в празничния за града 15 август. Организатори на събитието са Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, Сдружение „Таляна”, в партньорство със Община Варна и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Инициативата се организира под егидата на областния управител на Варна – г-н Стоян Пасев, със съдействието на ОД на МВР – Варна.
Квартал „Таляна” беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект CityWalk на Община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км./ч в целия квартал.
За провеждане на кампанията на 15 август ще бъде спряно движението на автомобили по ул. „Преслав” – от пл. „Независимост” до ул. „Цариброд”, от 09.00 до 19.00 ч. За да има достъп до паркинга на пл. „Мусала”, автомобилното движение за деня ще бъде двупосочно в участъка от началото на ул. „Хан Аспарух” до ул. „Одесос”.
Програмата включва:
Държавна агенцията „Безопасност на движението по пътищата“ – интерактивна разяснителна кампания
ОД на МВР – Варна – Пътна Полиция – демонстрационна интерактивна игра за пътна безопасност
БЧК – демонстрации на първа помощ при различни ситуации на пътя
СБА – анкета, насочена към гражданите, с въпроси относно безопасността на движението; за правилно отговорилите на всички въпроси са предвидени награди
ORCAM – демонстрация на очила за незрящи с цел по-добрата им ориентация и безопасност в динамичната градска среда
MobilEye – представяне на изкуствен интелект системи за подобряване безопасността при движението на превозни средства
Спортни игри от програмата на фестивала FUNCITY+: демонстрации по кикбокс, slack line (ходене по въже), пилатес, джаги, уроци по тенис на маса и др.
Дейности за децата: изобразително изкуство, федербал, игри на открито. В специално обособен кът срещу Социалната чайна те ще имат възможност да рисуват на тема „Движа се безопасно в моя град”.
Улично изкуство с графити-художника от алтернативното пространство „ХАЛЕ 3” Георги Митев, който е направил проект за графит специално за кампанията „С 30 км/ч в града” и ще го осъществи пред очите на публиката пред сградата, известна като бившия Дом на ученика на ул. „Преслав”.
КАБ Варна – представяне на мерки за зона 30 км/ч.

Информационни и образователни кампании от този тип, както и отбелязването на Световния ден без автомобили – 22 септември, се реализират с цел подпомагане на Община Варна в използването на устойчиви модели на градска мобилност. Те предполагат подобряване на пешеходната и велосипедната инфраструктура и на обществената транспортна мрежа в съответствие с целите и принципите, залегнали в ключовите стратегически документи на Европейския съюз. Един от тях е „Визия 0” на Европейската комисия – стратегически мерки, които да започнат да се прилагат с цел никой да не загива и да не бъде нараняван тежко при използване на пътната мрежа до 2030г. Дългосрочните цели са постигане на устойчива среда и подобряване на политиката на варненските власти с фокус върху развитието на публичните пространства, подкрепа на пешеходността, немоторизирания транспорт и ограничаване на автомобилния трафик.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/