in ,

Откриха официално част от бул. „Левски“

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

С две церемонии днес откриха обекти, реконструирани по проект „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“. Единият е бул. „Осми Приморски полк“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „Христо Смирненски“, а другият – строително-монтажните работи на обект на бул. „Васил Левски“ в участъка от „Подвис“ до бул. „Осми Приморски полк“. 

„Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“ е продължение на първата фаза на проекта и цели надграждане на мерките по отношение на интегрираността на градския транспорт на Варна, за да стане той още по-ефективен, по-бърз и по-екологичен, с по-малко потребление на енергия, както и да се подобрят възможностите за алтернативни форми на придвижване в градски условия, съобщават организаторите.

Първият обект обхваща бул.“8-ми Приморски полк“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „Христо Смирненски“, където са изпълнени ремонтни дейности на пътните и тротоарни настилки. Дължини на трасетата е по 1, 7 км.

Изпълнена е реконструкция на водопроводите, пресичащи булеварда, като съществуващите водопроводни тръби са подменени с тръби от ПЕВП /полиетилен висока плътност/, за налягане PN10. Изпълнена е и частична реконструкция и изместване на канализационни клонове за дъждовни води.

Подменена е осветителната инсталация на авто и пешеходните подлези.

Изпълнен е основен ремонт на транспортно съоръжение Пътен възел „Виница”, включващ подмяна на компрометирана главна греда, лагери и подмяна връхна конструкция на съоръжението, както и озеленяване, съобразено с действащата регулация според градоустройственото планиране, като в по-голямата си част съществуващите дървета са запазени.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Изцяло обновен е и пешеходният подлез при спирка „Спортист“. В обекта са вложени средства на стойност 3 032 048 лв., като безвъзмездното финансиране е на стойност 2 183 391 лв.
Втората церемония откри бул. „Васил Левски“ в участъка от „Подвис“ до бул. „Осми Приморски полк“. Изградена е нова велоалея, ремонтирани са автомобилни и пешеходни подлези. Новата улична настилка, е с носимоспособност, съответстваща на категория на движението „тежко”, се казва в съобщение до медиите.

Дължина на трасето е път – 1481 м2; велоалея – 1370 м.; тротоар – 7290 м2, съобщи ръководителят на проекта Христина Костадинова. Изпълнена е частична реконструкция, осъвременяване и ремонт на съществуващата В и К инфраструктура в съответствие с предвидения обхват на проекта за благоустрояване. Подменена е битовата канализация.

Подменена е осветителната инсталация на авто и пешеходните подлези. Монтирани са дванадесет платформи за хора в неравностойно положение откъм двата достъпа на подлеза.

Озеленяването е съобразено с действащата регулация. В обекта са вложени средства на стойност 8 122 128 лв., като безвъзмездното финансиране е на стойност 6 922 608 лв.

Останалата част от булеварда не е част от проекта и няма издаден акт 16. В момента се назначава комисия за приемането му.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.