in

Кампания „С 30 км/ч в града“ ще се проведе в „Таляна“ по случай Деня на Варнa

Тя цели популяризиране на модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на града, където се наблюдава по-висока концентрация на инциденти между пешеходци и превозни средства.

ЗОНА 30 км/ч представлява зона за успокоено движение, където хората могат да се придвижват удобно и безопасно, било то пеша или с колело, а решението е удачно и за децата, младите и възрастните хора и хората с ограничена мобилност. Качеството на средата и безопасността на пешеходците са от решаващо значение.

Според информацията, предоставена от МВР – Пътна полиция, това е “Една ефективна мярка за намаляване на пътнотранспортните произшествия с тежки последици в населените места е изграждането на зони с ограничение на скоростта на движение до 30км/час. Тези зони същественно се различават от останалите пътища в населените места и имат следните характеристики:

– в тях се отделя значителна територия за пешеходци и велосипедисти;

– в зоните се влиза и излиза през ясно означен вход като врата;

– пътищата и прилежащите територии в зоната се проектират по такъв начин, че съдействат за снижение на скоростта;

– използват се различен тип пътни покрития, за да се открояват местата за движение на различните участници в движението.“

Въвеждането на това ограничение на скоростта в населените места доказано води до следните ползи:

1. намаляване броя на загиналите и тежко ранените от ПТП, тъй като рискът това да случи при тази скорост е много малък;

2. намаляване на шума;

3. намаляване на вредните емисии;

4. по-бързо и по-безопасно придвижване на уязвимите участници в движението;

5. качеството на живот като цяло също се подобрява с оглед на намаленото ниво на шума, улесненото пресичане на улиците и намаления обем на вредните емисии;

Къде и кога започва да се въвежда “зоната“ като инфраструктурно решение?

В момента тази зона е въведена в населените места на по-голямата част от страните на Европейския съюз. В Германия се въвежда през 1980г., в Швейцария през 1989г, във Франция 1990г., във Великобритания 1992г., в Италия 1996г. и т.н. В Германия има изградени над 17 000 зони „30км/час“.

В Холандия са обхванати над 30 000км. от уличната мрежа в населените места, което представлява повече от половината от уличната мрежа с потенциал да се преустрои. След въвеждане на “зони 30″, вместо разрешените до тогава 50км/час, в Холандия е постигнато намаляване на средния брой на нараняванията с приблизително 25%.

На първата световна министерска конференция по проблемите на безопасността на движението в Москва, редица лектори съобщиха за ефекта от въвеждането на “зона 30″ и необходимостта от разширяване на нейното приложение;

В проекта за Стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Европа за периода 2011-2020г. на Европейския съюз “зона 30″ е записана като стратегическо мероприятие.

В България тази ефективна мярка „3она 30″ не се прилага поради липса на нормативна уредба и съответни стандарти за изграждането ù. В този смисъл в проекта за насоки за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата бе записана отделна точка за “Зона 30″.

Във всички литературни източници се твърди, че “зоната 30км/час“ е едно ефективно и ниско струващо мероприятие, което започва с правилното проектиране на уличната мрежа и градската среда.

ЗОНА 30 в квартал „Таляна“

Квартал „Таляна“ беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект “CityWalk“ на Община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км./ч в целия квартал.

Информационни и образователни кампании от този тип, както и отбелязването на Световния ден без автомобили – 22 септември, се реализират с цел подпомагане на Община Варна в използването на устойчиви модели на градска мобилност. Те предполагат подобряване на пешеходната и велосипедната инфраструктура и на обществената транспортна мрежа в съответствие с целите и принципите, залегнали в ключовите стратегически документи на Европейския съюз. Един от тях е „Визия 0“ на Европейската комисия – стратегически мерки, които да започнат да се прилагат с цел никой да не загива и да не бъде нараняван тежко при използване на пътната мрежа до 2030г. Дългосрочните цели са постигане на устойчива среда и подобряване на политиката на варненските власти с фокус върху развитието на публичните пространства, подкрепа на пешеходността, немоторизирания транспорт и ограничаване на автомобилния трафик.

Ограничението на скоростта до 30 км/ч е доказано работещ начин, чрез който може хора и автомобили да са заедно в града, без той да изглежда като бойно поле, съобщават днес от областна администрация.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева