in , ,

Осакатиха чинари в центъра на Варна (СНИМКИ)

Снимка: "Нова Варна"

Два 50-годишни чинара са под ножа, пречат на покрива на жилищна кооперация до Окръжна болница. За това сигнализира до „Нова Варна“ Александра Чомонева.

Резитба на дърветата е поръчана от обитатели на кооперация на ул. „Селиолу“, бл.2,  вх. Б. на частна фирма, като самите те са събрали пари за начинанието.

Репортер на „Нова Варна“ видя как работници от озеленителна фирма орязват клоните на високото дърво, преди да стигнат до върха на короната. Те бяха спрени от проверка на кметство „Приморски“, назначена от кмета Петя Проданова.

Снимка: „Нова Варна“

Според допитване до специалисти от страна на Александра Чомонева, която живее в района, орязването на клоните и короните ще осакати дърветата и те ще изсъхнат.

„Дърветата са стигнали над 7-мия етаж и се извисяват над блока. Не мисля, че пречат на покрива, какъвто е предлогът за рязането ѝм. Доколкото разбрах намерението на фирмата е да бъдат отрязани короните – да не пречат на покрива“, пише Чомонева.

Наетата фирмата не представи документ, разрешаващ действията ѝм. Според професионалния домоуправител на входа е говорено с представители на кметство „Приморски“. не бяха поставени предупредителни табели за предстоящите дейности и се наложи да репатрират един автомобил и да преместят други, попаднали в опасния район.

Снимка: „Нова Варна“

От кметството заявиха за „Нова Варна“, че действително има одобрение за резитба, но не и в този период от годината. Подобни резитби се извършват извън вегетативния период, т. е. преди да са се разлистили дърветата. Съставен е протокол за това, че не са уведомили кметството за действията си.

За сега резитбата е спряна. Проверката на специалисти от кметството трябва да установи дали тя е оправдана и дали ще бъдат нанесени поражения на чинарите.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.