in ,

Варненски ученици спасяват уникален феномен край Аспарухово (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Полина Петева, "Да спасим Чудните скали"

След като ученици от Средното училище по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна сигнализираха за вандалски прояви по скалния феномен Чудните скали, те се заеха и със спасяването му.

На 16 август екипът е внесъл писмен сигнал за проблема в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна и очакват отговор на 30 август, става ясно от страницата „Да спасим Чудните скали“ във Facebook.

Снимка: Facebook, „Да спасим Чудните скали“

От там разбираме, че на 19 август е приет техен сигнал до кмета на община Руен за замърсяване с животински отпадъци на Чудните скали от пастири в село Добромир.

„Управниците уведомиха кмета на село Добромир, че са информирани за проблема и че ще бъде изпратена комисия с цел да се установят следващи мерки. Пастирите са предупредени за предстоящите санкции при продължаващи техни нарушения.“

Кадър: Facebook, Учениците показаха във видео вандалските прояви върху Чудните скали

Те са получили уверение, че кметът на село Добромир ще приеме да се срещне с екипа и да участва в разговор с кметовете на село Аспарухово и град Дългопол. Ако той откаже, ще търсят съдействие от страна на община Руен.

На 2 август след след научната експедиция „Аспарухово – бъдеще за фоклклорния свят“  децата апелираха, че природният феномен е надраскан от вандали.

„Тази природна забележителност ние, хората, съсипваме с грозни надписи по скалите, неприятна миризма, идваща от тунелите, боклуци навсякъде, без да се замисляме какво оставяме след себе си“, споделя Мила Славчева, ученичка в 9. клас.

Феноменът Чудните скали се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, област Варна. Обявен е за природна забележителност с Постановление на Министерския съвет от 17.02.1949 и обхваща площ от 12,5 ха брега на язовир „Цонево“.

Снимка: Facebook, „Да спасим Чудните скали“

Чудните скали представляват масив от около десетина красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани са от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовир „Цонево“, където са най-стръмни и отвесни.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.