in

ГДБОП: Заплахите за бомби са дошли от Швейцария и Сейшелите

Във вчерашния ден на имейл адреси на гражданските летища в България и на имейл адреси на някои медии бяха получени заплашителни електронни съобщения. Незабавно след като бяхме уведомени за заплашителните съобщения започнахме действия по проверка в координация с Европол и партньорските служби.

Стана ясно, че съобщенията са генерирани от доставчици извън територията на България. Това каза на брифинг зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, предаде репортер на Novini.bg.

Целта на тези съобщения е да внесат смут и страх в обществото, както и да затруднят работата на обществени институции и организации. Стана ясно, че предишния ден подобни електронни заплашителни съобщения от същия доставчик са получени и в други европейски столици, както и на летището във Ванкувър и някои канадски медии, поясни старши комисар Темелакиев.

Търсеният ефект не беше постигнат, организацията беше изключително добра, избегнати бяха всяването на излишни страх и паника у хората. На летищата бяха взети първоначални неотложни мерки, за да се провери дали информацията в съобщенията отговаря на истината. Категорично мога да кажа, че информацията не отговаря на истината – не бяха открити никакви взривни устройства и не се наложи повишаване на степента на заплаха и на готовност, подчерта зам.-директорът на ГДБОП.

Той уточни, че до момента е установено, че заплашителните съобщения са дошли от доставчик от територията на Швейцария и доставчик от Сейшелските острови.

Напълно е възможно и деца да са направили това деяние под формата на шега. Категорично нещата са превеждани с Гугъл транслейт, обясни Мишо Драгоданов, началник на сектор „Противоправно съдържание в интернет“ в отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/