in

Откриха смъртоносна бактерия в рибата у нас

Листерията е опасна бактерия, която води до висок процент смъртност сред заболелите, каза за Радио Варна проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ.

Възрастните хора и малките деца са най-чувствителни към този вид микроорганизми, както и хората с проблеми в имунитета. Листерията е почвен микроорганизъм, широко разпространен в природата, а в храните се среща, когато хигиената е занижена:

„Това е бактерията, свързана с храните, които са готови за директна консумация. Когато храните претърпяват термична обработка над 70 градуса, ние няма как да се срещнем с този микроорганизъм., защото той бива убит. Сандвичите са от популярните храни, където се среща листериозата. В нашата референтна лаборатория най-често откриваме листерия моноцитогенес в риба и рибни продукти“.

Професор Даскалов съветва да обработваме храната си термично, както и да не държим продукти извън хладилника. Лабораториите на БАБХ извършват мониторинг на храните, произведени в България и в чужбина. При подобни тежки случаи, както този в Испания със стотици заразени хора, задължително щамовете на изолирания микроорганизъм се изпращат в Общоевропейската референтна лаборатория в Париж.

Целта е патогените да бъдат проучени, да се установи дали не са разпространени извън Испания и къде са отишли заразените храни. Даскалов съветва не изпадаме в паника, понеже контролът върху храните е рутинен и по отношение на родната продукция нямаме съществени проблеми.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/