in ,

След публикация на „Нова Варна“: ИАРА проверява спешно за незаконни мрежи на вълнолома в „Аспарухово“

Инспектори на агенцията по рибарство във Варна ще проверят днес дали мрежите, в които вчера две деца се заплетоха в района на вълнолома в „Аспарухово“, са законни.

След публикацията на „Нова Варна“ от вчера, в която ви разказахме за геройството на млад варненец, спасил заплелите се деца, институции ще проверяват на место ситуацията.

Днес в рамките на деня ще бъде извършена проверка от инспектори на Агенцията по рибарство и аквакултури в района на вълнолома в „Аспарухово“. Вчера преди обед там се случи опасен инцидент с две малки деца. Докато са скачали от съоръжението, мъртвото вълнение ги завлича навътре в морето и те се оплитат в мрежите, хвърлени в района на вълнолома. Децата са спасени от младия варненец Цветалин Ганчев, който с риск за живота си се хвърля да ги вади, но в процеса на спасителната акция дори сам се заплита в тях. Според очевидци обаче именно мрежите са застрашили живота на тримата.

„Нова Варна“ потърси мнението на компетентните органи по случая. Според директора на ИАРА Константин Дамянов подобни случаи са рядкост. Глобите за поставени незаконни мрежи варират между 500 и 1500 лв. Според закона забранените за поставяне места за фарватерите и мостовите съоръжения, но забраните рядко се спазват.  В такива случаи вероятно става дума за стопански риболов, който не е задължително да е бракониерски, коментираха от ИАРА.

Според шефа на ИАРА Варна Борислав Ноев обаче, само от началото на годината са извадени километър и половина незаконни мрежи във варненската акватория.

„Преди време имахме случай, в който цял влекач се беше заплел в подобни мрежи. Хванахме бракониерите и ги глобихме, но ситуацията се повтаря“, коментира той.

Според него обаче, дори и да са незаконни ще бъде трудно да се установи чии са мрежите. Обикновено те се поставят вечер и се махат рано сутрин.  Днес проверката ще бъде в рамките на деня. Според контролните органи обаче въпреки глобите, рибарите продължават масово да нарушават закона.

Според очевидци на вчерашната ситуация обаче силното мъртво вълнение в морето може да е завлякло мрежите твърде близо до вълнолома, което е предизвикало тежкия инцидент.

„Нова Варна“ ще проследи в рамките на деня резултатите от проверката.

Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева