in

142 години от подвига на Шипка отбелязваме днес

Снимката е илюстративна

142-та година от Шипченската епопея ще бъде отбелязана днес с тържествено честване на историческия връх.

Хиляди българи от цялата страна ще изкачат днес връх Шипка, за да отбележат 142 години от героичните боеве в края на август 1877 г. В историята и за поколенията те остават като Шипченската епопея, защото на практика решават победния изход на Руско-турската война и края на пет вековното турско робство.

По традиция в 12 часa президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част и ще бъде отслужена заупокойна молитва. Веднага след това започва възстановката на шипченските боеве, а в 21 ч ще е тържествената заря-проверка.

Заради честването движението в района на Шипка ще бъде ограничено и реорганизирано. Трафикът по пътя Габрово – Шипка – Казанлък от 8 ч. до 20 ч. днес ще бъде пренасочено по път II-55. Пътуващите от Северна към Южна България ще преминават по пътя Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/