in

25 г. затвор вместо доживотна присъда за убийство край Варна

Присъда „доживотен затвор“ за рецидивист убил свой съселянин в Езерово. Наказанието беше заменено с 25 г. затвор, тъй като делото се гледа в условията на съкратено съдебно следствие.

Варненският окръжен съд призна за виновен 39-годишният Стоян Д., за това, че на 01.03.2019 г. в село Езерово в условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил мъж на 54 години, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Пред петчленния състав Стоян Д. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Делото приключи в един ден, след като в разпоредителното заседание съдът одобри искането на защитата на подсъдимия делото да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие.

Хронологията на престъплението

Убийството е извършено на 1 март тази година до закусвалня в центъра на село Езерово. 54-годишната жертва и подсъдимият се познавали. От години помежду им имало конфликт, който станал повод за ново спречкване прераснало в сбиване. В следствие на множеството удари с юмруци и ритници нанесени от Стоян Д. в главата и тялото на неговия съселянин, мъжът починал.
Подсъдимият е със средно образование, неженен, безработен, осъждан многократно за престъпления от общ характер, включително за блудство и изнасилване, като през 2013г. е бил условно предсрочно освободен.

Съдебният състав наложи на Стоян Д. наказание „доживотен затвор“, което замени с „лишаване от свобода“ за срок от 25 години, заради съкратената процедура, по която беше гледано делото.

Мъжът ще търпи наказанието при първоначален строг затворнически режим, като ще бъде зачетено времето, през което той е бил задържан в ареста, считано от 04.03.2019 г.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.

*******
Спонсор на наградата този месец: Lira_Magazin

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/