Георги Гахария e новият премиер на Грузия

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia

Грузинският парламент избра вътрешният министър Георги Гахария за премиер на страната, съобщава БГНЕС. 98 депутати са гласували в подкрепа на новия кабинет, заяви председателят на парламента Арчил Талаквадзе. Опозицията бойкотира вота.
44-годишният Гахария е изключително противоречива фигура в Грузия. Той прекарва по-голямата част т живота си в Русия и според мнозина е про-Кремълски настроен. Грузинците го държат отговорен за насилственото смазване на протестите в столицата Тбилиси през лятото.

През юни и юли хиляди поискаха оставката на Гахария, след като полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ срещу мирен антируски протест. Демонстрациите се превърнаха в мащабно движение на общественото недоволство срещу лидера на управляващата партия „Грузинска мечта“ а милиардера Бидзина Иванишвили.

Именно Иванишвили номинира Гахария за премиер, след като министър-председателя Мамука Бахтадзе подаде оставка в понеделник след само година на поста.

В новия кабинет влиза бившият премиер Иракли Гарибашвили, който ще оглави министерството на отбраната и ще изпълнява и функциите на ръководител на държавната служба за охрана на Грузия. Вътрешен министър става Вакхтанг Гомелаури. Всички сотанали министри запазват позициите си.

Сега остава президентът Саломе Зурабишвили да подпише указа, с който ще утвърди новия премиер и кабинета му.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_MuseumСтани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: Формула 1

Ферари с първа победа от 2010-ната година насам

Банкомат започнал да плюе безраборно пари