Сензационна находка откриха при разкопките край Созопол

Кадър: БНТ
Кадър: БНТ

Археолозите вече са стигнали до онзи пласт, който пази следите на първите аполонийци

Археолозите, които изследват остров Кирик край Созопол, попаднаха на изключително ценна находка – бронзова статуетка от 6 век преди Христа, която е донесена от основателите на Аполония. Тя е единственият подобен образец достигнал до наши дни. Археолозите вече са стигнали до онзи пласт, който пази следите на първите аполонийци. Но хилядолетията живот тук са заличили доста от тях. Затова всяка находка от преди 2600 години си е истинско събитие. А намерената масивната бронзова статуетка граничи със сензация.

„Тя беше намерена в края на тази ритуална яма, в която сега съм стъпила. И по-точно пред входа на тази цепнатина и в нея също имаше съдове. Т.е. първите поколения аполонийци са принасяли дарове на своите богове на това място“, обясни пред БНТ доц. д-р Кръстина Панайотова – ръководител на археологическите разкопки, НАИМ, БАН. Макар Аполония да е проучвана дълги години от десетки експедиции, до този момент бронзови предмети от това време не са намирани. Още повече – бронзът не се открива дори и в по-късните епохи, въпреки медните мини наблизо, експлоатирани от първите заселници. „Бронзът е метал, който е много преизползван, както знаем и 13 метровата статуя на Аполон, вероятно е била претопена за оръдия в следващите векове“, посочи доц. Панайотова.

Овенът е жертвено животно и затова е принасян като дар за боговете. По всяка вероятност статуетката е донесена тук от Милет. „Новодошли, все още не построили големите си храмове, в един от които се намираме като цяло те са изпълнявали своите ритуални действия и разбира се принасят дарове на боговете да ги защитават в новото им поприще, в новия им живот на това място“, каза доц. Панайотова. Заедно с бронзовата глава, са намерени и много чаши и кани от фина керамика. Освен изработката, изрисуваните диви кози върху тях издават много точно времето и мястото от където идват първите заселници.

„Характерно за северна Йония, това е много характерно, да и е ето толкова голям съд. Имаме и тази типична местна керамика на ръка, която е характерна за тракийския стил“, обясни гл. ас. д-р Маргарит Дамянов. Макар привлечени от медните мини и природните богатства на района, първите заселници в Аполония очевидно са работили и живели в съгласие с местните траки.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: varna.bg

Новото кръгово във Варна ще е с 3 ленти

Снимка: "Нова Варна"

Кой решава ще има ли домашни любимци на плажа?