in

Българин спечели международен конкурс за пианисти (Видео)

Кадър: Ferruccio Busoni Piano Competition

20-годишният българин Емануил Иванов е големият победител на 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти на името на италианския пианист, диригент и композитор Феручо Бузони, съобщава Раи нюз.

Конкурсът се проведе в италианския град Болцано. Кандидатите бяха над 420, а след предварителен подбор журито с председател Тил Фелнер одобри 22-ма финалисти. След тежко състезание в няколко тура: полуфинал, солов рецитал и изпълнение на камерна музика в ансамбъл, до големия финал с оркестър достигнаха трима млади пианисти.

Емануил Иванов, който беше избрал да се представи с Концерт за пиано и оркестър №2 от Камий Сен-Санс, изпълни блестящо творбата в партньорство с Оркестър „Хайдн“ на Болцано и Тренто под диригентството на Арво Волнер и беше обявен за победител в късните часове на 6 септември. На второ и трето място останаха японката Шиори Кувахара и грузинецът Гиорги Гигашвили.

Изключителният наш млад пианист е завършил Езиковата гимназия „Бертолд Брехт“ в Пазарджик. Негова учителка в родния му град е Галина Даскалова, а в София учи при проф. Атанас Куртев. В колекцията си има голям брой награди от национални и международни конкурси. От есента на 2018 г. Емануил е студент в Кралската консерватория в Бирмингам при Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Победата му в Болцано е изключително постижение: Конкурсът „Феручо Бузони“, основан преди точно 70 години, е смятан за един от най-престижните и взискателни в света на клавирната музика. Сред носителите на първи награди са пианисти като Йорг Демус, Марта Аргерич, Гарик Олсън, Лиля Зилберщайн, Борис Блох, Александър Кобрин и др.

Българските пианисти, оставили своя следа в историята на конкурса, са Иван Дреников (трета награда през 1964 г.), Божидар Ноев (втора, при неприсъдена първа награда през 1965 г.), Боян Воденичаров (трета награда през 1981 г) и Ралица Пачева (четвърта награда през 1999 г.). Поради високите стандарти, в много от годините първа награда не е присъждана.

На българска сцена младият пианист ще се завърне на 1 октомври в галерия „Оборище 5“ – в концерта на носителите на голямата награда от конкурса “Млади виртуози”, и с рецитал на 12 октомври в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в рамките на фестивала „Пиано Екстраваганца“.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов