in ,

Анонимна жена плаща вересиите на планинско село

Снимка: Фейсбук

Анонимна жена от София от години плаща вересиите на хората от монтанското село Дълги дел в местната бакалия. А те подозират бизнес дама или банкерка.
За първи път благодетелката се появила през 2014 г., пише „24 часа“ Тогава Огоста наводнила Дълги дел, а местна жена разказала на своя близка за бедата и че местните пенсионери не могат да си плащат вересиите за храна в бакалията на селото. То има 165 жители.
Бизнес дамата от София, която желае да остане анонимна, дала 1000 лева. Събрали се кметът, магазинерката и председателят на кооперацията и погасили вересиите.
Постепенно помощите станали в натура. По Великден щедрата дама праща козунаци, през август за местен празник пък – кебапчета. Самотна баба твърди, че някой отворил портата на двора на къщата й и оставил на прага бутилка олио, друг път намирала мляко и шоколадово руло.
Говорят за добри духове и самодиви, а не си дават сметка, че в селото живеят добри хора, готови да помогнат“, разказва Иван, един от живеещите в селото пенсионери. В последно време заради чудните природни красоти селището се е превърнало във вилно, истински земен рай с дебелите сенки и прохлада през лятото и със забележителната местност Младенин вир. Заради това част от старците подозират, че помощите идват от по-богати виладжии. За други пък парите се пращали от Холандия заради заселили се в Дълги дел две семейства холандски художници. Художниците от Монтана Тодор Деков и Иван Доганов пък подарили на селото, в което някога се правело злато, римска чешма.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

ДОКЛАДВАЙ ЗА НЕРЕДНОСТ

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/