in

Диригентът Лоурънс Голан: Искам хората днес да чуят музиката така, както би звучала, ако самият Бах я изпълняваше

Снимки: Росен Донев

Маестро Голан от САЩ дирижира концерта, с който при огромен успех беше открит Бароковия модул на Музикалното „Варненско лято“.

Ентусиазирани дълги аплаузи на благодарната публика изпратиха на 8 септември в Аулата на Икономическия университет съзвездието от изключителни инструменталисти, които заедно с фестивалния оркестър Камерата Орфика подариха на познавачите една прелестна Бахова вечер за откриването на Бароковия модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Сред солистите бяха испанските виртуози Лина Тур Бонет (цигулка), Тони Милан (чембало), лауреатът на първа награда на конкурса ARD Мюнхен – тромпетистът Мануел Бланко, италианският флейтист Марио Карбота, както и австрийският челист, основател на Виенския струнен секстет, Рудолф Леополд. Те изпълниха четири от Бранденбургските концерти на Й. С. Бах под палката на маестро Лоурънс Голан. Маестро Голан е популярен в музикалния свят като цигулар, композитор и диригент, главен диригент на три оркестъра и професор по дирижиране в САЩ.

След еуфоричния финал на концерта развълнуваният маестро Голан беше любезен да отговори на въпросите на медиите:

Маестро Голан, Вие идвате за пръв път на фестивала „Варненско лято“, какво е усещането да бъдете част от фестивала?
Наистина за пръв път съм на фестивала „Варненско лято“ и се чувствам страхотно тук, макар че преди много години, преди почти 25 години, когато бях студент по дирижиране, бях във Варна за майсторски клас по дирижиране – през 1996 или 97 година.

Как Ви се вижда Варна 25 години по-късно?
Тук съм само от 2 дни, нямах много време, но за щастие имах възможност да отида до морето, да опитам от черноморската риба в ресторанта, да се разходя из центъра на Вашия град. И трябва да кажа, че в сравнение с това, което помня отпреди 25 години, сега Варна е много, много по-красива.

Какво преживяване е за Вас съвместната работа с Камерата Орфика?
Чудесно преживяване, защото това е един международен оркестър в пълния смисъл на думата, с музиканти, които идват от различни места, с много разнолик опит, но всички са прекрасни музиканти и е изключително удоволствие да се работи с такава формация. Интересното е да успеем да уловим онзи общ глас, който да ни накара да свирим заедно по един и същ начин, независимо, че идваме от различни места с различни традиции.

Какъв е ключът към бароковата музика за един музикант? За Вас лично?
За мен няма разлика – каквото и да свиря, независимо дали барокова или например съвременна музика, аз винаги се опитвам да открия едно и също – намерението на композитора, вдъхновението му, това, което той чувства, и да се постарая да го предам на публиката. Това е и моята цел с всяка една творба. Не смятам, че при бароковата музика има някаква разлика. Разлики при Барока има, разбира се, но те са от друго естество – в партитурите например няма достатъчно описания за динамика, за артикулация, за rubato. Ето, при една симфония на Малер има толкова много описания, толкова много указания как да изсвириш всичко, докато в бароковата музика – да, има нещо написано, но съвсем не всичко. Затова ние трябва да вземаме решения за динамиката, артикулацията и т.н., така че това е интересното предизвикателство на бароковата музика към изпълнителите.

А какво бихте искали да чуе публиката на 21. век, когато слуша Барок?
Аз се опитвам да направя така, че нашата публика да чуе музиката на Барока така, както тя е звучала преди 300 години. Това е моята мисия – да накарам хората в концертната зала да почувстват музиката така, както би звучала, ако самият Бах я изпълняваше.

Бароковият модул на „Варненско лято“ продължава в Аулата на Икономическия университет с още два концерта и една лекция-концерт.

 

На 11 септември от 17 ч. е лекцията – концерт на Николай Стайков, който ще представи удивителните възможности на клавесина. Вход свободен. Още за лекцията-концерт на 11 септември: https://web.facebook.com/events/2122923318001971/

Също на 11 септември от 19 ч. е гастролът на блестящото клавесинно дуо „А и А“ – Анастасия Антонова и Ана Кискачи от Русия. Още за концерта на 11 септември: https://web.facebook.com/events/2006047819517001/
Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-harpsichord-duo-aa

На 13 септември от 19 ч. гостува изтънченият тромпетист Ромен Лельо от Франция. Още за концерта на 13 септември: https://web.facebook.com/events/798156130567623/
Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-romain-leleu-and-lensemble-convergences

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала:
www.varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020.

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия – Варна, Регионалния исторически музей – Варна, зала Аула на Икономически университет – Варна и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, Пежо – Франс Ауто, KLM, AGBU, Grand Mall, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“, винарна и хотелски комплекс „Шато де Берже“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“ и “Плаза”, Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/