in

Николай Малинов от „Русофили“ е обвинен в шпионаж

Повдигнато е обвинение в шпионаж на председателя на Движение „Русофили“ Николай Малинов.

Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг, съобщава NOVA.

Иззети са компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета е докладна дописка от Малинов за преориентиране на страната към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви насоки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България.

„Ние концентрираме усилията си 5 основни направления” – дейност на НПО, създаване и поддържане на интернет сайтове , собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия.

Според Малинов следва да се упражнява политическо влияние неявно. Предвижда се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция.

В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

За да се осъществят тези идеи е било необходимо финансиране в голям размер.

Председателят на „Русофили“ Николай Малинов е предавал класифицирана информация на руски организации, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му е установена е действаща схема за изпиране на пари. Главният прокурор съобщи, че в хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона.

Малинов е привлечен в качеството си на обвиняем. Той е освободен от следствения арест с гаранция от 50 000 лева. Наложена му е забрана да напуска територията на страната.

В ходя на разследването е установено, че срещу заплащане Малинов е предавал информация под различни форми към две руски организации – „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически разследвания.

По отношение на ген. Леонид Решетников е наложена забрана за навлизане в пределите на Република България за срок от 10 години, каза още главният прокурор.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.