in

Вдигат пенсиите догодина

Снимка: Pixabay

Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г. Това обяви социалният министър Бисер Петков след блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

„Ръстът на средния осигурителен доход отчитан от НОИ дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в три годишната бюджетна рамка и нашите очаквания и нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще бъде над 6%“, поясни министърът, цитиран от „24 часа”. Той обаче уточни, че точният процент ще стане ясен по-късно.

„При темпът на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота. През следващата година тя трябва да стане 610 лв. Синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че те не трябва да нарастват. Този дебат ще се води, докато нямаме яснота за факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по които тя да се определя“, обясни още Петков.

Той каза, че трябва да се осигурят по-добри условия и заплащане и за приемните родители. „2000 деца са настанени в приемни семейства. Този труд е специфичен и е 24 часа”, коментира социалният министър по повод исканията на приемни родители за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата „приемна грижа“. Те настояват да се регламентира трудът им по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/