in

Откриват XV издание на Световния фестивал на анимационния филм във Варна

XV издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе във Варна в дните от 11 до 15 септември.

Официалното откриване е днес, от 19 часа, в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма ще представи най-актуалните и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където малчугани ще имат възможност да направят собствен филм. В рамките на събитието са предвидени лекции, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация, програми с най-доброто от гостуващите фестивали, документални филми, изложби. Филмите от конкурсната програма са с български субтитри, а детската програма е специално озвучена на български език. Събитието се реализира с подкрепата на Община Варна.

Премиера на своите филми ще направят Ася Кованова – „Лист хартия“, и Пенчо Кунчев с филма „Рози в нощта“. Ще бъдат излъчени програми на естонската анимация, на членовете на журито, на университета Баден-Бюртенберг, ретроспективи на творчеството на Доньо Донев, както и в памет на аниматора Николай Тодоров, програма съвременна чешка анимация ANIFILM, ретроспекция по случай 100 години от рождението на Тодор Динов, прожекция на филма Happiness, както и специална програма на анимационно студио CAMERA Etc.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/