in

Ученици и студенти ще пътуват за 15 лв. по всички линии във Варна

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Ученици, студенти и лица с увреждания от Варна да плащат по-малко за своите карти за градския транспорт.

Това пише кметът на града Иван Портних до Общинския съвет в Предложение за приемане и изменения в Наредбата за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на община Варна.

Причините за промените са Решение на Върховния административен съд на Република България от 13 февруари 2019 г. и новия Закон за хората с увреждания, влязъл в сила на 1 януари тази година.

Според публикувания документ учащите във Варна ще заплащат 15 лв. месечно за абонаментна карта за всички линии рамките на града.

Лицата, получаващи пенсия при условията на гл. VI от Кодекса за социално осигуряване, навършили възраст по чл. 68, ал.1-3 от същия кодекс, с постоянен адрес на територията на град Варна, ще заплащат 8 лв. месечно за всички вътрешноградски линии.

Лица, навършили 18 години с трайни увреждания, на които медицинската експертиза е установила вид и степен на увреждане от 50 до 70%, заплащат 50% от стойността на редовна абонаментна карта за всички линии месечно – 25 лв.

Лица, навършили 18 години с трайни увреждания, на които медицинската експертиза е установила вид и степен на увреждане от 71 до 90%, заплащат 30% от стойността на редовна абонаментна карта за всички линии месечно – 15 лв.

Лица, навършили 18 години с трайни увреждания, на които медицинската експертиза е установила вид и степен на увреждане от 91 до 100% със и без чужда помощ, заплащат 16% от стойността на редовна абонаментна карта за всички линии месечно – 8 лв.

Придружители на лица над 18 години, на които медицинската експертиза е установила вид и степен на увреждане с право на придружител заплащат 30% от стойността на редовна абонаментна карта за всички линии месечно – 15 лв.

Лица до 18 години с трайни увреждания, на които медицинската експертиза е установила вид и степен на увреждане от 50 до 100%, имат право да ползват безплатна абонаментна карта за всички линии месечно, която включва и правото на пътуване на един придружител заедно с тях.

Цената на абонаментната карта за учащите с адрес в Казашко, Тополи, Звездица, Каменар, Константиново, к.к. Златни пясъци, местностите Крушките и Аладжа манастир също ще бъде 15 лв.

До момента Община Варна доплаща 25% от стойността на картата. С въвеждането на новите преференциални цени то ще бъде в размер 35% от стойността на абонаментна карта.

Решение за промените, които са предложени от градоначалника, ще бъде взето окончателно на заседание на Общинския съвет във Варна.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.