in

Варненски пчелари излизат на бунт, искат вето върху пестицидите

Снимка: Pixabay

От бранша настояват и за забрана на вноса на мед от ЕС

Недоволство сред пчеларите във Варненско. От бранша настояват за по-строг контрол над земеделци, които пръскат с пестициди, както и за забрана на вноса на мед от ЕС. „Безконтролното пръскане с пестициди замърсява цялата околна среда. Масово се изсичат дървета, нарушава се околната среда”, коментира Ясен Янев, председател на организацията „Български свободни пчелари”. По думите му проблемът не засяга само пчеларите, а цялото общество. „В последните 10 години масово се мачка сектор пчеларство”, заяви Янев. От организацията твърдят, че в протеста им няма политически мотиви.

„Никога не сме твърдели, че пестицидите са безопасни. Те са отрови и регистрацията им е много дълъг процес. Няма бездействие. Тази година сме имали над 100 сигнала, веднага сме предприели мерки. Написани са 23 наказателни постановления и 32 акта”, заяви инж. Николай Роснев, заместник председател на Българската агенция по безопасност на храните, информира Нова.

*******
Спонсор на наградата този месец: Retro_Museum

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/